Vecka 28

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu får vi in i vecka 28 (27+0) Helt otroligt! 91 dagar kvar tills han är beräknad att titta ut. Vårt lilla hjärta <3 Nästan allt är färdigt nu inför din ankomst och vi längtar otroligt mycket! Häromdagen kände din morbror dina sparkar för första gången, vilket leende han fick på sina läppar då! 
 
Lilla Hjärtat: Vikt: ca 1200gr. Läng huvud till fot: ca 38cm. Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Nu kan centrala nervsystemet också reglera ditt barns kroppstemperatur och kroppen börjar få ett fettlager. Barnes muskler blir allt starkare. Testiklarna ligger ännu väl skyddade uppe i ljumsken på pojkar men komma under denna veckan börja vandra nedåt till pungen. Håret på huvudet börjar bli längre, en del barn föds med rejäl kalufs. Barnet har börjat drömma. Ibland rycker det till ordentligt i så kallade ”startles”, som antas vara ett sätt att testa nervsystemets mognad och funktion.
 
Jag: Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.Nu börjar du förmodligen att känna dig tung. Att du lättare blir andfådd beror inte bara på de extra kilona, utan också på att det finns ett ökat syrebehov på flera håll i kroppen - hos barnet, i livmodern, njurarna och vissa muskler. Huden töjs och de flesta gravida får ränder som kallas strior, hudbristningar. Det är rosa eller röda strecks som brukar dyka upp på magen, låren och höfterna. Det är inte mycket du kan göra för att förebygga eller behandla strior. De bleknar successivt efter förlossningen men brukar inte försvinna helt.
 
Notis: Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.
 
 
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Natalie - Liten i magen <3:

Åh snar v 30 ;) Tiden går fort ! :D

Svar: ja den gör ju det, det är såååå spännande!! :D
pinkmum.blogg.se

Kommentera inlägget här :