130 dagar kvar till BF

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
* Igår kände jag att han hickade, kunde t.o.m känna det med handen, detta var första gången som jag kände det. 
 
* Idag är det 130 dagar kvar tills han är beräknad att titta ut, som vi längtar, planerar och fantiserar.
 
* På söndag ska vi upp till Gekås för att köpa det mesta inför hans första tid i världen. Längtar! Nu är det verkligen på riktigt! 
 
Har tagit ur piercingen nu, får se om jag köper en gravid piercing eller hur jag gör. 

Vecka 22

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Nu går jag in i vecka 22!
 
Lilla Hjärtat: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och ca 28 cm från huvud till fot,  Han väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.


Jag: I takt med att jag blir tyngre kan jag också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna.(vilket jag har och det gör sjuuuukt ont!!) Benen kan svullna under dagarna. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Brösten börjar förmodlingen att läcka bröstmmjölk (på mig har det gjort det sedan vecka 16-17)  
 

BM besök

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Idag var jag hos barnmorskan, vi tog blodtryck, lyssnade på hjärtat och pratade en massa. Jag skulle även ta urinprov men det gick inte så bra då jag redan hade varit på toa innan haha. Hjärtljudet låg på runt 145-150, något fler slag än sist då de låg på 130-135 <3 Pontus spelade in det på sin mobil så nu kan vi lyssna på det i framtiden också. 
Mamma hade köpt en barnstol till oss när vi satte fram den så tyckte katten att det var en toppenplats att vara på! 
 

Lite frågor jag fått.

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
När fick ni reda på att du var gravid? 26 Maj då var jag i vecka 4 

Beräknat förlossningsdatum:
 5 Februari

Berättade för familjen: 
9/8 Dagen efter min student, var i vecka 7. Berättade någon vecka senare för sambons familj.

Har du mått illa?
 Lite men inte så mycket, i vecka 17 hade jag mycket halsbränna dock. 

Foglossning?
 En del men den är inte så hemsk än *peppar peppar* 

Andra krämpor?
 Rygg ont, fruktansvärda dumma kramper i vaderna, vaknar på natten av att vaderna "fastnar" och det gör sjukt ont. Har ont i hela kroppen i princip men mår annars på topp. 

Cravings:
 Frukt och bär helt klart! Apelsin juice är ett dagligt måste. 

Avsmak för något?:
 Nej inte direkt. 

Vad tror du att det blir för kön?
 Jag har hela tiden trott att det var en liten flicka där inne men tji fick jag för där var en liten kille som stolt visade upp sig. 

Första ultraljudet:
 i vecka 13 pga blödnigar

Andra ultraljudet: Dagen efter de första pga ännu värre blödningar. 

Behöver du kissa ofta? 
Japp och är konstant sugen på vatten 

Hur mycket har du gått upp i vikt: än så länge ca 8-9kg. 

Är du rädd inför förlossniningen?
 Nej, men vill verkligen att det inte ska bli kejsarsnitt men den tiden den sorgen. 


Vecka 21 (140 dagar kvar!)

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Nu går jag in i vecka 21( 20+0), har gått 140 dagar och har 140 dagar kvar till BF! Helt underbart, magen bara växer och är rund och fin. 
 
Lilla Hjärtat: Mäter denna vecka ca 18 cm lång och väger runt 300g.
Den snabba tillväxten har dämpats men det händer ändå en hel del. 
Vid vecka 11 kunde bebisen matsmältningsorgan trycka näring genom
matsmältningskanalerna och nu i v. 21 kan man se på ultraljudet hur fostret 
sväljer fostervatten. Bebisen tränar nämligen sina matsmältningsfunktioner.


Jag: Livmodern når ca 1 cm ovanför naveln och mäter ungefär 19-22 cm från
blygdbenet till livmoderstopp. Följer man normalkurvan för viktökning brukar
man ha gått upp mellan 4,5 - 6,5 kg, (Det gör inte jag då jag har gått upp mer än så)
Vid den här tiden i graviditeten börjar många kvinnor samla på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen. Jag känner att jag börjar få ont i fötterna om jag går för länge. Jag har en hel del huvudvärk främst på kvällarna. Sen sover jag jätte dåligt på nätter, vaknar från och till hela tiden. Jag är hungrig konstant och tänker bara på vad jag kan äta nästa gång jag tittar i kylen! 

Nya kläder till Lill killen

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Nya kläder idag! Kunde inte låta bli när jag fick hem kuponger om 25% rabatt på Kappahl som jag var på dagen innan och sucktade efter söta kläder, så när jag fick lite dö tid idag sprang jag in och fyndade dessa! 

Sång till lilla pappa (Morfar)

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Det här är nått nytt, Har aldrig känt såhär förut, alla gånger jag spytt. Vet inte hur jag ska stå ut, men det går om man vill, men hur fan gick det till, vi vet ju knappt hur man gör. Så lilla pappa ,du förstår, du ska bli morfar nästa år! 
(Låt skriven av "SilverEmma") 

Mamma

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Jag ska bli mamma, det är svårt få dem orden att sjunka in. Det är ett otroligt stort uppdrag att vara mamma och jag är otroligt lycklig att just jag ska få den stora glädjen att ha detta uppdrag. Mitt liv kommer att förändras mycket men på ett positivt sätt, jag kommer ha fullt upp med bebis, djur och vardagssysslor, och det kommer inte vara lätt. Men den glädje och kärlek ett barn ge mig kommer jag aldrig kunna få från något annat håll.
Jag längtar, vi längtar! 

Tittat på vagn igen

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Igår var jag och Pontus och tittade på vagn igen. Pontus gillade inte den som jag gillade så mycket men sen hittade vi den här och den gillade båda så nu lutar det mer åt den (den är lite billigare ckså) 

Halva tiden!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Nu har det gått halva tiden av graviditen och det firades med att köpa en bola. Den älskade lill-killen, han började spralla jätte mycket när han hört ljudet av den ett tag. 
 
Fick även hem ett par byxor jag beställt, snäll som hon var skickade hon även med ett par jätte söta strumpor! 
 


Vecka 20!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
HALVA TIDEN!!
Sicken milstolpe det känns som, nu har vi gått halva tiden och vi längtar otroligt efter vår lilla kille <3 
 
Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång i sitthöjd och 26 cm från hjässa till häl och väger ca 250gram. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett (vernix caseosa) bildas för att skydda huden under den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck. Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Flyttad

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Glömde berätta att jag blev flyttade även på detta ultraljudet så nu är lill killen beräknad att komma 5 Februari istället för 2a februari som jag fick veta sist. Det är kul hur dem skickar runt en. Men jag känner att han kommer när han kommer. Så när någon frågar när han är beräknad så säger jag början av Februari.
 
Så nu är jag i så fall i vecka 19 (18+3) 
Här är en tjockis bild på mig från i Måndags  

Besök

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Idag var min mormor och morfar på besök, Bebisens gamla mormor och gamla morfar. Det var jätte trevligt och vår lille pojke fick dessa i present <3
 

POJKE

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Kan med glädje berätta att vi väntar en söt liten pojke och att min magkänsla var SÅÅÅ fel. Men vi är lika glada oavsett. Köpte en söt fleece dress till honom så han inte fryser när han kommer ut där i början av nästa år. 

Ultraljudet

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Här kommer bilder från ultraljudet, allting såg bra ut och nu vet vi om det är en flicka eller pojke.
 
Nu får ni som inte redan vet ta och gissa! :D 
 
 
Vår STORA kärlek <3

Vecka 19

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;

Går nu in i vecka 19 och bebisen buffar på lungt där inne, den kittlas mest. En sprallig bebis med mjuka rörelser helt enkelt. Både jag och sambon är lyckligare än någonsin att bebis växer på där inne. Men mina hormoner kör stora spratt med mig och mitt humör är värre än den värsta berg och dal banan. Hoppas på att bara få slippa de där dalarna nu och fortsätta uppe vid solen. 

Bebis <3 

Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

 En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

 Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!