Tiden på bb

publicerat i Charlie 2år, Lilly 0-1 månad;
När vi kommit upp på BB så insåg jag att vi hade rummet brevid Neo avdelningen. De ville troligen ha lite bättre koll på vår lilla tjej och ha nära dit ifall att. De hade lyckats göra sig av med vår packning som låg kvar på förlossningsrummet så det tog lite tid innan den hittades och vi fick våra saker. Min telefon låg bland annat i packningen. 
 
Jag hade dropp och kateter första dygnet och var sängliggande. Jag var uppe och gick vid ett tillfälle, annars låg jag bara i sängen. Då gick jag någon meter, borstade tänderna och gick tillbaka. Pontus åkte iväg på torsdagen för att träffa Charlie en stund, för att mata djuren, ta ut soporna och köpa lite kläder till Lilly då allt vi hade med oss var för stort. Han var borta i princip hela dagen. Det var tur att personalen hjälpte mig med lite blöjbyten och tilläggsmatningen av Lilly. Jag hade otroligt ont denna dagen och fick morfinsprutor och starkare smärtlindring i tablettform utöver alvedon. Tyvärr så fick jag så mycket tabletter och sov en del så jag minns inte så mycket från denna dagen. Jag fick ha kvar katetern till dagen efter. De tog blodprov på Lilly med jämna mellanrum för att se så att hennes blodsocker var bra. 
 
På fredagen hade jag fortfarande väldigt ont och fick morfinsprutor, nu började de även ge hemska blodförtunnande sprutor och jag hade fått feber, de tog blodprov på mig och insåg att sänkan var för hög och jag hade för lågt blodvärde. Jag hade åkt på en infektion och fick antibiotika iv, Jag lyckades komma upp och gå lite denna dagen. Jag fick taget katetern och fick komma in i duschen och tvätta av mig, äntligen! Pontus åkte iväg även denna dagen för att fixa lite ärenden och på kvällen kom mamma och lämnade Charlie en stund. Han var jätte grinig. Hade sovit i bilen på vägen dit och sen så gillar han verkligen inte sjukhusmiljöer så allting blev så himla fel. Han grät mest och ville inte ens vara nära mig. Kände mig som världens sämsta förälder. Jag försökte verkligen allt för att göra honom glad. Han var såklart intresserad av Lilly men vågade inte riktigt titta så mycket på henne.  Denna dagen började vi gå ut i fikarummet och där satt Ida och Jakob med lilla Hilma. Vi pratade hur mycket som helst och hade väldigt trevligt tillsammans. Denna dagen kom även läkaren och gick igenom Lilly, allting såg bra ut! 
 
På lördagen vägde vi Lilly och hon hade gått ned för mycket i vikt. Hon vägde nu 2888gr. Jag hade ammat sedan start och hon hade fått ersättning i tillägg efter varje amningstillfälle redan från start! Så nu fick jag bara fortsätta att kämpa och tilläggsmata. Jag fick låna en pump och pumpa ut mjölk som de förvarade i en kyl så varje gång jag hade ammat så kom de med mjölk på flaska som jag fick ge henne. Jag hade mycket mjölk så det var inte alls det som var problemet. Mitt infektionsvärde gick åt fel håll och med tanke på Lillys för stora viktnedgång så var vi tvugna att stanna kvar. Denna kvällen var det super äcklig mat på sjukhuset så Pontus och Jakob körde till MC donalds och köpte mat till oss allihopa. Super mysigt! 
 
På söndagen var jag helt slut, grät över allt och hade riktigt baby blues. ville bara hem till Charlie och börja mitt nya liv som 2 barns mamma. Charlie mådde inte alls bra och var stressad över att livet inte var som vanligt så Pontus åkte hem och var med honom. De kom en stund på kvällen men Charlie var så speedad så tillslut fick Pontus gå med en gallskrikande Charlie under armen. Usch då ville jag bara gräva ned mig i en grop och gråta ännu mer. Jag fick borttaget kanylen och började äta antibiotika tabletter istället. Jag kunde nu ta mig upp ur sängen själv och var inte så öm längre. 
 
Äntligen kom Måndagen och vi fick lov att åka hem, jag fick pratat med läkaren och fick med mig 2st hemska blodförtunnande sprutor hem som de tyckte att jag skulle ta själv?! Ehm inte okej då jag på lördagen fått ett frispel och gråtit i panik för att de skulle ge mig den hemska sprutan som sved till tusen! Vi vägde även Lilly och hon hade gått ner lite ytterligare0. Hon vägde nu 2864gr. Så min bm skrev remiss till min bvc sköterska så vi skulle få komma på tätare kontroller nu i början. Det kändes så himla skönt att äntligen få åka hem! 
 
 
 
 

När Lilly kom till världen i v 36+3

publicerat i Förlossningsberättelse, Lilly 0-1 månad;
Jag hade haft förvärkar från och till i 10 dagars tid. Vi hade tom varit inne på falskt alarm en gång. Hade ju även värkar vid vändningsförsöket.Jag var riktigt trött på att vara gravid, ont överallt. Magen kändes som ett stort blåmärke och jag hade precis fått tiden till snittet den 25/11 vilket kändes så himla långt borta när jag hade så himla ont! Jag blev så ledsen och frustrerad när jag fick den tiden.
 
Jag var och badade varmt på måndagen, hade förvärkar då och de blev inte bättre så jag tog tiden på dem men de var oregelbundna och klingade av när jag vilat. Detta fortsatte oregelbundet på tisdagen, då passade jag på att äta en hel ananas. På natten mellan tisdag och onsdag så var jag på toa en 8 gånger och gjorde nr 2, så jag tänkte att min mage måste ha slått bakut av all ananas. Jag hade värkar redan då men nonchalerade detta då jag haft det så länge nu. Jag hade ca 6-7 minuter mellan värkarna vid 8 tiden. Ringde då mamma och frågade vad hon tyckte om jag skulle lämna Charlie på dagis eller inte. De tyckte hon att jag skulle göra så jag kunde vila. Så jag körde dit honom, eftersom att det var så långt mellan värkarna så var det inte så farligt. Jag åkte sedan hem och vilade. Jag ville dra ut på det hela för jag visste att Pontus inte hade någon möjligthet att komma ifrån jobbet då han var på ett hustak utanför hässleholm utan tillgång till egen bil. Jag ville inte åka in utan honom, det var min största rädsla just då. 
 
Vid vid 12 tiden så insåg jag att detta var på riktigt, det var inte en massa förvärkar längre. Värkarna kom nu med 4-5 minuters mellanrum. Så jag åt lunch, väldigt liten skål ravioli. Drack lite vatten och sedan bestämde jag mig för att inte äta mer ifall det skulle bli snitt redan på kvällen. Jag började packa ut i bilen, fixade i ordning hundarna och kom på att jag måste hämta Charlie. Det kändes riktigt jobbigt men jag ville inte ställa till besvär för någon annan så jag sa inget. jag skickade ett sms till Pontus att det började bli kortare mellan värkarna och att jag körde till dagis och sen hem till mina föräldrar så att han fick åka dit direkt han hade slutat. Jag lämnade hemmet med massa disk, soporna kvar inne och väldigt stökigt. Körde till dagis där alla föräldrar som hade 15h barn var och hämtade.Det var trångt i hallen av alla föräldrar och barn och Charlie trotsade mer än vanligt. Han kände väl på sig att det var något. Han skulle ha dricka, han skulle inte ha de skorna, han skulle inte ha jacka osv. Tillslut röt jag lätt på honom och gick snabbt ut därifrån. Jag undrar vad de andra föräldrarna tänkte när jag betedde mig så konstigt. På parkeringen var det en mamma som frågade om det inte var dax snart och jag bara jo väldigt snart och sedan gick jag snabbt till bilen. 
 
Hemma hos mamma så la jag mig på soffa i en timme men sen gick det inte mer, värkarna tilltog i styrka och jag pustade och stönade och hade mig. Ville bara ta ett bad men vågade inte ifall det skulle dra igång det hela ännu mer. Men när klockan var 16 och jag visste att Pontus skulle vara där inom 1,5 h så la jag mig i badet. Kände värkarna men det var verkligen skönt att ligga där i badet och hade kunnat ligga där länge! vid 17 kom Pontus och jag bad honom att äta så han hade energi också klädde jag på mig. började ta tiden på värkarna igen. 2-3 minuter i mellan. Ringde förlossningen och de ville ha in oss direkt. På väg till förlossingen bad jag Pontus att ringa sina föräldrar och berätta att vi var på väg in. 
 
Vi kom in på förlossningen 18:06 då tog de in oss på rum nr 3. Samma rum som vi hade när vi skulle få Charlie. Därifrån gick allt undan, det kom in hur mycket folk som helst. Barnmorskor, sjuksköterskor, 2 läkare och en student. De satte en kanyl direkt och gav mig bricanyl innan de ens gjort ctg eller kollat hur mina värkar var. Det kändes så himla märkligt. Sedan sa en, Det blir snitt inom en timme! Jag bara gapade och frågade vad hon sa! Jag bad om att få ringa mamma och under tiden jag pratade med mamma så fortsatte de att ta ctg och tog fram allt till att sätta kateter. De tog blodprov och gav ännu mer Bricanyl då mina värkar fortsatte. Jag bad Pontus att springa ut till bilen för att hämta kameran. När han kom tillbaka så kollade de hur öppen jag var. Tappen var helt utplånad och jag var öppen 3cm. 
De frågade varför jag inte kommit in tidigare. Jag skämdes lite då men för mig var det så himla viktigt att Pontus fick vara med så jag hade helt enkelt inte vågat åka in utan honom. 
 
klockan 18:45 kördes jag ned till Operation. När vi kom ned till Operation så fick jag sitta på en brits och framför mig stod en kvinna som var fullt påklädd i operationskläder, munskydd och mössa och bakom henne låg alla instrumenten. Denna kvinna stod även med armarna i kors och först då fick jag panik. Hon såg ut som en läskig mördare från en skräckfilm med alla mordvapen fint uppdukade bakom. Det saknades bara blodet på hennes operationskläder. Då grät jag och sa att jag ville åka hem och inte vara med mer. Pontus var brevid mig och försökte lugna mig och läkaren som satte spinalen var super duktig och stöttande. Jag fick lägga mig ned och kände hur benen domnade bort. Till slut började dem. Läkaren som stod brevid mig berättade hela tiden vad som hände. Det kändes som en lång evighet från det att jag fått veta att de börjat tills han lyckligt utbrister, "Pontus res dig upp och titta nu, man ser benen!!" Pontus tittade lite och såg benen men vågade inte titta mer för han var rädd för att se där de hade öppnat upp mig. Från det att han sett benen tills de kom med lillan var en hel evighet! Inget skrik hördes och jag såg ju ingenting! Efter den längsta stunden någonsin går de förbi med vår dotter och in på rummet brevid. Pontus fick följa med in dit. Jag fick inte ens se henne och jag som hade bett om att få upp henne på bröstet direkt blev väldigt orolig för det betydde ju att hon inte mådde bra! Vi fick reda på efteråt att Lilly hade flaxat ut en arm och ett ben när de öppnade upp så de fick trycka in det igen för att sedan leta upp båda benen. Detta gjorde att hon hade blåmärken på sina ben. Min moderkaka hade legat väldigt konstigt utplattat runt henne. Som en filt ungefär så det var inte alls konstigt att hon varken själv eller med hjälp kunde vändas. 
 
Hon andades inte när hon kom, så de fick ge syrgas och efter en lite stund hörde jag äntligen ett litet gnäll ifrån henne. Hon var helt rödfläckig när hon kom. Jag såg lite grann mellan alla människor in i rummet brevid. Jag såg att de drog i hennes ben och att de satte på henne en blöja. Mitt i allt där fick Pontus klippa navelsträngen också. Till slut kom de med henne så jag fick titta på henne. Fick bara se på henne i någon minut sen ville de ha upp henne på bb för att göra kontroller på henne. Pontus fick följa med henne upp och jag fick ligga kvar och bli sydd. Det kändes som en evighet när de sydde. Sedan rullade de in mig på ett uppvaksrum. Där frågade de mig om de skulle höra hur det var med bebisen, självklart ville jag att de skulle höra. Jag började kunna röra benen igen och äntligen kom Pontus ned med Lilly och jag fick hålla henne för första gången. Pontus hade fått sitta med henne i ca 1h innan han kom ned till mig. 
 
Pontus berättade att hon vägde 3194gr och var 48cm, hon kom ut kl 19:35. Han sa även att han skickat bild till mina och hans föräldrar på henne. Från det att vi kom in på bb tills vår dotter kom så gick allting så otroligt fort. Vi var nog båda två i ren chock. Lilly fick tilläggsmatas eftersom att hon är prematur men hennes blodsocker hölls bra hela tiden. 
 
Här kommer ett gäng bilder. Vi bad en sköterska fotografera på Op, hon var inte riktigt så bra på att fota som den som fotade när Charlie kom så tyvärr är där inte så många från själva födslen.
 sista magbilden. Denna tog jag hemma hos mamma och pappa, bara någon timme innan vi åkte in.
haha sicken bild :D
Första bilden som togs på Lilly 
Pontus klipper navelsträngen. 
nybliven 2 barns pappa!
BB Brickan
Vi hade inte räknat med en så liten bebis och hade därför inte så små kläder med oss. Så Pontus gick och köpte detta fina setet i stl 44 till vår Lilla tjej. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lilly

publicerat i Charlie 2år, Lilly 0-1 månad;
Nu är vår älskade Lilly här! Hon kom i onsdags 151104. Det får bli ett inlägg om hur allt gick till när hon kom till världen. 
Född i v36+3
Vikt: 3194gr
Längd; 48cm 
 
 

Vändningsförsök

publicerat i Charlie 2år, Gravid med Lillasyster 2015;
I fredags var jag och mamma inne på vändningsförsöket. Mormor och morfar passade Charlie och de andra barnen så mamma kunde följa med mig. Jag var så galet nervös. Gick på toa flera gånger. Var fastande och så galet törstig! Ville inget annat än att dricka!! Det var fullt i alla rummen när vi kom så vi fick sitta och vänta. Precis när vi kom dit så såg jag på larmet i taket att det larmades från ett rum. En stund senare gick en barnmorska ut därifrån och man hörde bebis skrik! Då blev man ännu mer sugen på att få ut sin egna lilla bebis. Sen mötte vi 2 till helt nyförlösta mammor (den ena såg sådär galet fräch ut så vi trodde först inte att hon hade fött utan var med som stöd men jodå det var hon som fött hehe) 
 
Vi fick komma in i ett rum med en hård brits först för de tänkte att vi inte skulle behöva vänta så länge. De kopplade på CTG och då började jag få värkar. Jag blev så himla paff och tänkte men herregud var jag så nervös så jag får magkramper nu. Men det kom var 3,5-4 minut. Alla i rummet blev jätte förvånade så de kopplade loss mig och ett rum hade blivit ledigt så vi fick sitta in där. De kopplade upp mig igen och mamma fick i uppgift att hålla koll på hur länge jag hade mellan värkarna. De kom sedan tillbaka med en läkare, han var så osmidig när han skulle prata med mig för han lyckades hela tiden prata med mig när jag fick en värk XD. De kom fram till att de först skulle ge mig en bricanyl spruta i låret för att lugna ned värkarna. Då fick jag panik, känns löjligt att säga det men jag flippade helt och började hyperventilera och kände hur pulsen flög upp i taket. Det sved lite men det var ju inte farligare än så. Antagligen min gamla sjukhusrädsla som fortfarande sitter i under vissa situationer. Sen fick jag ligga med ctg en stund till så de fick se så att värkarna lugnade sig.
 
Värkarna lugnade sig men precis när de kom in med läkaren och ul maskinen så fick jag en värk, då började nog bricanylen gå ur. När jag fick bricanylen så skakade jag väldigt. Jag hade läst på innan och visste att det kunde ske och därför skrämde det mig inte alls. De ultraljudade och såg att hon fortfarande låg i säte (ingen överaskning för mig inte.) Då la de en kanyl och tog ett blodprov, detta skrämde konstigt nog inte mig. Sängen vinklades så jag fick ligga plant. Sedan påbörjade de vändningsförsöket. Det var läkaren som utförde själva vändningsförsöket. En barnmorska höll i mina fötter för jag skakade så dant. Precis ovanför hennes huvud satte han några fingrar antagligen för att hålla emot och det gjorde så fruktanvärt ont just där! Jag försökte att andas och låta de sköta sitt men det var rätt kämpigt. De försökte inte så länge. Max 2-3 minuter. De fick henne i tvärläge men hon ändrade tillbaka sig rätt snabbt igen. De ultraljudade igen och såg så att hon inte blev påverkad sedan frågade de mig om jag ville att de skulle försöka igen. Jag sa ja och då provade de åt andra hållet. Tror inte ens att han försökte i mer än 30 sekunder för att sedan konstatera att det inte gick. Jag frågade då sköterskan om det blev snitt eller vad som händer nu och hon sa att det blir snitt i v 38 om inte lillan vill ut tidigare vill säga men skulle jag komma in och vara väldigt öppen så får jag prova att föda i säte. (som om det skulle ske...) Kändes konstigt att hon var så positivt instlld till att jag kanske kunde föda i säte när läkaren jag hade några dagar innan sa att jag hade sämsta möjliga oddsen för att föda i säte. Både jag och mamma trodde att vi skulle få en tid till snittet redan samma dag men tji fick vi.. 
 
 
Jag kopplades upp på ctg och fick ligga där en bra stund för att de skulle ha koll så att lillan inte blev påverkad och så att värkarna inte kom tillbaka. Det gjorde dem inte. Det kom in en sköterska med lite mackor och dricka till mig och mamma. Sen hände det inte mer på länge. Helt plötsligt kom en sköterska in och ursäktade sig för att vi fått vänta. Läkaren skulle kommit in till oss för att berätta vad som hände sen men han glömde bort oss och sen blev det skift byte och den nya läkaren skulle operera. Hon informerade oss om att jag troligtvis skulle bli snittad i v 39? och att jag får en tid på posten. Kände mig lite kluven, skulle jag snittas i v 38 eller 39 och vad menar de med sina veckor men de 38+0 eller menar det i själva vecka 38?! 
 
Det var lite komiskt när läkaren såg formen på min mage, han tittade så konstigt på mig och sa till sköterskorna ser i formen? Sen när han kände med händerna på magen så sa han det igen. Titta på hennes magform! Då frågade mamma om han kunde se om det var så att den är hjärtformad. Han sa att han misstänkte det skarpt speciellt när hon inte alls gick att rucka på det hållet där den förmodade delningen är. Men han vågade inte sätta det som diagnos ändå. Han tyckte det var konstigt att det inte stod något om det i operationsberättelsen från snittet med Charlie. Ska jag vara ärlig så tror jag inte att de tittade efter. Det var ju ett akut snitt! Det kanske är så att de skulle ha tittat och det är en miss från deras sida och det är därför ingen vågar säga något nu. Jag tänkte be dem kolla när jag snittas denna gången i varje fall för nu vill jag veta. 
 
Hade jag fått välja hade jag gärna snittats direkt hon räknas som fullgången dvs i v 37+0. Men de ville vänta så läge som möjligt tydligen. Så nu går jag och hoppas att lillan bestämmer sig för att hon vill ut tidigare så att vi kan åka in och få ett snitt direkt. Vi får väl se om hon lyssnar på sin mamma. Jag är jätte nervös, ja jag har blivit snittad innan men det är ändå ännu en operation. under 5 års tid blir detta min 6e operation! Jag är nervös för att få mina panik känslor när jag är där inne så som jag fick när de ville ge mig en spruta i låret. Det är lite därför jag inte vill ha ett datum utan jag vill att det ska ske lite i all hast så hinner jag inte tänka så mycket och måla upp så mycket. Jag är egentligen mest nervös för tiden efter. Jag kommer inte få bära mer än bebis vikt i 6 veckor efter snittet, Pontus kommer vara hemma i 2 veckor. sen ska jag vara hemma själv med Charlie nästan 3år och en nyfödd när jag inte får bära tungt. Kommer inte ens kunna handla mat själv. Det gör mig nervös och skrämmer mig! Förhoppningsvis så löser allt sig när vi väl är i det läget.. 
 
Föresten så sjönk min mage i torsdags. Bilden till vänster är tagen i Tisdags och den till höger i torsdags!