När kärleken är perfekt

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Jag satt och tänkte på allt jag och Pontus gjort under tiden vi varit ett par och ett minne av en resa kom upp som verkligen är så otroligt romantiskt och mysigt, som en romantisk film. Så jag kände att jag ville dela med mig av detta minne. 
 
Vi åkte upp till Stockholm på en utbildning med 4H (föreningen vi träffades genom). Vi bodde på ett hotell som låg på kungens kurva, det var jätte fint med en liten bassäng och bastu. Jag och Pontus delade rum med ett annat par. På kvällen bestämde vi oss för att gå och bada, först var alla där och ville bada, leka i bassängen och sedan basta. Sist kvar blev jag och Pontus, det spelade lugn musik inne vid bassängen och Pontus tog tag i mig och började snurra, vi tittade varandra i ögonen, sa ingenting och bara snurrade där i bassängen i takt till den lugna musiken, det var otroligt mysigt! 
Dagen efter åkte vi in till Stockholm City, Pontus och jag bestämde oss för att gå själva, vi gick runt och efter ett tag hittade vi till Gamla stan och där hölls en julmarknad. Precis när vi kom fram till julmarknaden och kände doften av brända mandlar, marsipan, julgodis och glögg öppnade himeln sig och ner föll gigantiska snöflingor i ett otroligt lugnt tempo. Det körde förbi en häst o vagn med bjällror och allting var precis som på en film! Något mer romantiskt tillfälle har jag aldrig upplevt. 
 
En resa som den här glömmer man aldrig, varje gång jag tänker på den växer kärleken ännu mer! 
Älskar min fina sambo <3
 

Datum

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Hela graviditeten känns som en enda lång längtan med massor av olika datum att längta efter. Barnmorskebesök, ultraljud, vattengympa, profylaxkurser och det allra största förlossningen!! 
 
Just nu har jag ett flertal datum att längta efter! 
 
3 Dec vattengympa 8.00-9.00
5 Dec Specialist Ultraljud i Ystad 9.20
10 Dec Vattengympa 8.00-9.00
12 Dec Barnmorskebesök
16 Dec Gravid Fotografering i Malmö
17 Dec Tillväxtultraljud i Ystad 11.00
Sen är det Julafton och allt det där, nyår osv, mitt där i bör det ligga ett BM-besök men vi får se hur min barnmorska gör med sin ledighet. Sen är det bara 5 veckor kvar tills lillen är beräknad och förlossningen närmar sig med stormsteg! 
 
 

Tryck nedåt

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag har jag haft ett oroligt tryck nedåt, det känns som att han är på väg ut. Känns riktigt obehagligt. Det känns mest när jag går. Jag läste runt lite och någon skrev att det kunde vara att han fixerar sig. Det skulle vara vanligt att bebisen fixerar sig tidigare hos förstföderskor. Vi får se, det är så spännande. 
 
Magen nu ikväll, lillen putade ut med hela sin rumpa så min mage blev helt sne! 

Vecka 31

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Då går vi in i vecka 31, det börjar närma sig med stormsteg! Otroligt spännande och som vi ser fram emot att få mysa med vår lilla ängel! <3. Han trycker med fötterna i höger sida på mig så ibland undrar man om huden ska spricka! Igår sprallade han med armarna så slutade han men jag bad Pontus att känna och direkt lilla hjärtat kände pappas hand började han spralla jätte mycket! <3 
 
Lilla Hjärtat: Vikt: ca 1800gr Längd: ca 43 cm. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 centimeter i diameter och fötterna knappt 6 centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut. Naglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern.
 
Jag: Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

75% kvar!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu är det bara 25% kvar av graviditeten, som vi längtar efter vårt fina lilla hjärta. Idag har jag och Pontus varit i Ystad och handlat lite, handlade lite julklappar, nödvändiga saker och några inte så nödvändiga saker haha. Jag fick med mig en stor jätte fin tavla hem, gud vad jag älskar den, bild på den får komma senare. 

Foten

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag var vi på julmarknad, Lillkillen fick jätte söta stickade raggsockar i "pippi" mönster av sin farmor. Sen fick han en vagnmobil med maskar på av sin mormor. Jag fick ett armband av svärmor.
När vi sedan fikade så tryckte lillkillen sin fot ut i sidan på mig så man kunde känna hela foten och alla de små tårna. Hans mormor tyckte att det var helt otroligt och kände jätte mycket sen ville alla känna. Det var så mysigt. Som vi längtar efter vår lille kille <3 

BM besök

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
igår var jag hos barnmorskan och gjorde Glukostest. Alla säger att den där sockerdrickan är så himla äcklig. Min bm blandade i en hel citron i min så den smakade som en god citronsaft ^^ 
Vi mätte magen och SF måttet låg på 28cm, vilket var mitt på medelsträcket, vilken medelbebis vi får haha! 
När vi sedan tog blodprovet så var det på 6 vilket är bra, det ska vara under 8. Järnvärde låg på 132 vilket också är bra men hon tyckte ändå att jag skulle fortsätta ta tabletterna varannan dag. Jag fick även lyssna hans härliga hjärtljud och denna gången lät det verkligen som en galloperande häst :D Han ligger med huvudet nedå, rumpan vid mina vänstra revben och sparkar på mina högra revben. 
 
Vi satt och pratade en stund och efter ett tag så nämde jag min oro över för tidig förlossning pga min livmoder, då tyckte hon att en specialist skulle få titta på den, så jag fick ett extra ultraljud hos en pensionär som skulle vara jätte intresserad av lite ovanligare saker. Vi får väl se om han kan se något nu när bebisen är så stor. Men det är ju kul att man får ett extra ultraljud! 
 
Fick även tid bokat inför mitt TUL och inför nästa BM besök så nu är det full rulle här, något varje vecka. Nu tycker jag nog att det får lugna sig lite för helt plötsligt flyger veckorna iväg och nu känner jag att jag inte är förberedd ordentligt, men kan man någonsin bli det!? 
 

Inte gå på lektioner mamma

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag var jag inne i skolan, först satt vi med ett grupparbete och diskuterade en del och sen hade vi en 45minuter lång uppföljning som handlade om omsorg i förskolan. Det var jätte intressant men det tyckte inte lill-killen i magen, jag fick en fot in under revbenen och sen fortsatte han med att stampa mig i höften som om det var en lite trotsig kanin jag hade i magen, Är helt öm nu! Älskade unge <3 
N
Ni får nöja er med en bild från vecka 28. 

Vecka 30!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Går in i vecka 30 (29+0) nu och det innebär att det är ca 11 veckor kvar tills lilla hjärtat är beräknat att komma ut till oss som vi längtar! Lilla Hjärtat har sedan 5 dagar legat med huvudet nedåt och fötterna i mina revben på höger sida. Har förvärkar och otroligt ont i ryggen, måste sova halvsittande och somna är svårt, när man väl somnat vaknar man femtitolv gånger under natten. Att gå i trapporna upp från t-banan tar väldigt lång tid och när jag väl är uppe pustar jag som om barnet var påväg ut. Han trycker på väldigt mycket och jag små kissar konstant, får riktig kramp i magen om jag inte går på toa direkt det börjar tränga på. Jag äter som en häst och skulle jag skippa mellanmål får jag halsbränna från helvetet. Men gud vad härligt det är att vara gravid! <3 
 
Lilla Hjärtat: Vikt: Ca 1600gr. Längd: ca 41cm. När barnet övar sig på att andas riskerar det att få hicka, som du upplever som små ryckningar eller sprittningar i livmodern. Det kommer du att uppleva ofta under de kommande veckorna. Kroppen växer och det bildas mer fett under huden. Än är barnet inte fixerat nedåt i födelsekanalen. Det kan fortfarande vända på sig, även om det börjar bli lite trångt. Barnet växer mycket nu, det ska öka från drygt 1,6 kilo till 3,5 kilo på bara tio veckor.Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.
 
Jag: Det här kan vara en tung tid – både fysiskt och mentalt. Många säger att de känner sig trötta och då och då upplever förvärkar. Om förvärkarna gör riktigt ont kan det vara ett tecken på att du jobbat eller stressat för mycket - försök att varva ned! Glöm nu inte att ta en paus under dagens lopp (om du har möjlighet till det), då du sitter med benen högt. Ät nyttigt, ta en promenad och gör sådant som får dig att må bra. Lyssna på din kropp och var snäll mot den – du har fortfarande 10 veckor kvar, då barnet ska växa sig stort! Känner du dig konstant kissnödig? Kanske har du svårt att hålla tätt när du skrattar eller rör dig? Det är inte speciellt konstigt, för barnet fyller ut mer och mer och ger dina inre organ mindre och mindre plats. Nu är det din blåsa som kommer i kläm och den kan inte rymma lika mycket som den kunde förut. Vissa barn sparkar mer, andra håller sig ganska lugna. Små utbuktningar på din runda magen kan vara en fot, en armbåge etc. Det blir allt mindre plats över för dina egna organ därinne i din kropp.

Smärta

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag har jag otroligt ont i ryggen/nacken, blir helt frustrerad. 
Dessutom har jag börjat få sammandragningar eller är det förvärkar? Som gör ont! Det spänner i hela magen, känns ett litet tryck nedåt också smärtar det både i magen och ryggen. Riktigt obehagligt, och jag måste stanna upp och andas innan det släpper. Det håller dock inte på särskilt länge och det händer bara någon enstaka gång om dagen, började för 2 dagar sedan. 

Revbenspuffar

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu får jag mjuka revbenspuffar ständigt under dagens lopp, det är mysigt men ändå lite oebhagligt. Längtan efter vårt lilla hjärta bara ökar hela tiden, förstår inte hur man kan längta så mycker efter någon som man inte träffat <3 Du är hela vår värld <3 

Vattengympa problem..

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Blev väldigt besviken idag då jag fick hem lappen om tiderna för vattengympan....  Den börjar inte förens 7 Januari och slutar 4 Feb det vill säga väldigt nära lillens beräknade ankomst. Känns ju så dumt att det ska vara så sent i graviditeten... Dessutom var det 8-9 på morgonen.. Det fungerar ju inte för någon som jobbar/går i skolan. Men jag har sista tentan 16/1-13 och inga schema lagda timmar precis då när vattengympan är så det går ju att få ihop men det är ju inte säkert att lillen vill stanna inne och det är ju svårt för mig att veta nu. 

Sprattel

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Lilla Hjärtat sprallar runt och idag kunde jag för första gången känns puffar och sparkar högre upp, precis under rev-benen på höger sida. Idag är han super sprallig, såhär mycket har han inte sprallat runt innan (i varje fall inte så jag har känt det). ♥ Det är sååå mysigt, älskade lilla busunge där inne <3 

Vecka 29!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu går vi in i vecka 29 och för varje dag som går så närmar det sig dagen då vi får se vårt lilla hjärta utanför magen för första gången. Tankarna har börjat snurra runt förlossningen nu och igår kokade vi några nappar. Kläderna ligger vikta i byrån och det är inte mycket som saknas nu. Foglossningar gör sig påmind och smärta från bäcknet ner mot slidan får jag om jag går några få meter. Numera är det även en stor ansträgning att böja sig ner för att ta upp saker. Benen är svulnna på kvällen och ryggen värker. Men jag har blivit otroligt pigg och städar konstant. 
 
Lilla hjärtat: Vikt: ca 1400gr, Längd ca 40cm. Nu är ni i tredje trimestern och du är officiellt höggravid! Barnets huvud börjar få de rätta proportionerna i förhållande till resten av kroppen. Det producerar fett under huden som används som energikälla och har en isolerande funktion. Alla sinnena är nu fullt utvecklade. Barnet kan minnas och känna igen flera röster, inte bara föräldrarnas utan också personer som mamman umgås mycket med. Barnets hjärna rynkas i allt djupare veck och fåror för att få plats och utvecklas vidare.Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern.
 
Jag: Ämnesomsättningen ökar i din kropp och du svettas kanske mer än vanligt. Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet. 
Ett 29 veckor gammalt foster som är 40 centimeter långt.

Klädset

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag var jag och Pontus och handlade, jag tänkte köpa lite lundmyr of sweden kläder till lillen men fastnade helt för den här underbara dressen så blev denna istället.
 

Rörelserna har ändrats!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Inatt började lilla hjärtat att röra sig annorlunda, jag kunde känna att det var en fot som tryckte till och en hand. Det var otroligt häftigt, det har fortsatt nu på morgonen, Jag är otroligt fachinerad över att man verkligen kan känna vilken kropsdel som han trycker med!! <3 
 

Halsbränna

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Började få rejäl halsbränna! Bränner nere från magen och upp i halsen. Har aldrig haft sån här halsbränna innan. Svider och bränner o har sig. Pontus skulle vara snäll så han köpte tabletter mot halsbrännan men tyvärr rekomenderades det att man inte åt dom när man var gravid. Så jag får försöka hitta några andra, för detta är riktigt frustrerande, kan inte äta alls pga att det bränner så mycket. 

Vecka 28

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu får vi in i vecka 28 (27+0) Helt otroligt! 91 dagar kvar tills han är beräknad att titta ut. Vårt lilla hjärta <3 Nästan allt är färdigt nu inför din ankomst och vi längtar otroligt mycket! Häromdagen kände din morbror dina sparkar för första gången, vilket leende han fick på sina läppar då! 
 
Lilla Hjärtat: Vikt: ca 1200gr. Läng huvud till fot: ca 38cm. Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Nu kan centrala nervsystemet också reglera ditt barns kroppstemperatur och kroppen börjar få ett fettlager. Barnes muskler blir allt starkare. Testiklarna ligger ännu väl skyddade uppe i ljumsken på pojkar men komma under denna veckan börja vandra nedåt till pungen. Håret på huvudet börjar bli längre, en del barn föds med rejäl kalufs. Barnet har börjat drömma. Ibland rycker det till ordentligt i så kallade ”startles”, som antas vara ett sätt att testa nervsystemets mognad och funktion.
 
Jag: Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.Nu börjar du förmodligen att känna dig tung. Att du lättare blir andfådd beror inte bara på de extra kilona, utan också på att det finns ett ökat syrebehov på flera håll i kroppen - hos barnet, i livmodern, njurarna och vissa muskler. Huden töjs och de flesta gravida får ränder som kallas strior, hudbristningar. Det är rosa eller röda strecks som brukar dyka upp på magen, låren och höfterna. Det är inte mycket du kan göra för att förebygga eller behandla strior. De bleknar successivt efter förlossningen men brukar inte försvinna helt.
 
Notis: Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.
 
 
 
 

Pappa Pontus!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Imorse låg Pontus med handen på magen och kände massor med rörelser. Han sa hela tiden, "där, åh där sprakar han och nu och nu" Det var så himla mysigt! Äntligen kan Pontus känna rörelserna mer och mer ♥ Jag tror att det bara blir mer och mer uppenbart för Pontus nu att han ska bli pappa! Det känns underbart! <3 
 
Här övar Pontus högläsning med nallen! 

Mardröm

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Just nu är det väldigt mycket som händer i mitt liv, det känns väldigt stressigt och jag får panik över allt. 
Så nu sa nog kroppen ifrån att det är dax att sluta panika och ta det lugnt istället. För i natt drömde jag mardrömmar om förlossningen och nu har jag otroligt ont i magen. Jag måste nog försöka att ta det mer lugnt nu trots att det är väldigt mycket som stressar mig just nu.