Unga föräldrar

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag var jag på Unga föräldrar. Det är en grupp som finns här för unga föräldrar i åldrarna 15-25 år. Av de som var där idag var jag yngst och den enda som var gravid. Kändes konstigt att alla satt där med sina små också satt jag där helt själv. två hade redan 2 barn. Men det var kul att ha några att prata med, vi skar ut pumpor, scrapbookade, åt pumpapaj med glass och pratade graviditet och barn! Där var en liten pojke som bara var 9 veckor gammal, han var sååå liten. Jag hoppas på att kunna åka dit varje vecka nu fram tills lillen är född och sedan ha det som aktivitet när han är född. Men vi får ju se hur mitt schema ser ut nu fram till födseln och hur det går att ta sig med bussarna sen när han är ute, då vi ska sälja ena bilen och bara ha en. Blir så dyrt med två bilar. 
Målarbild baby på gunghäst

Vecka 27!!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor, Graviditet 27 veckor --> BF!;
Oj vad tiden går, Jag känner min lille killes rörelser varje dag. Igår kunde Pontus för första gången se hur lillkillen sprallade i magen, hela magen hoppade till, och som vi fnissade! Gud vad vi längtar nu! Går upp en gång per natt just nu och det brukar vara runt klockan 2 varje natt. Foglossningarna kom som ett brev på posten igår efter att ha varit frånvarande ett tag och denna gången var dem mycket värre! Magen är gigantisk, jag börjar undra var detta ska sluta, min viktuppgång är just nu +14kg!!!! 
 
Lilla Hjärtat: Vikt: ca 1kg!!! Längd: ca 36cm. Det börjar bli trångt inne i livmodern. Foten är nu ca 4 cm, låret är ca 5 cm och huvudets diameter är ca 7 cm. Nu liknar barnet en tunnare, mindre och rödare variant av hur det kommer att se ut vid födseln. Bebisen kan öppna ögonen och se sig om, även om det inte finns så mycket att titta på inne i magen. Om förlossningen skulle sätta igång under den här veckan har barnet goda chanser att överleva, det kan andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk. Lungorna mognar allt mer - varje dag i magen gör stor skillnad för barnets mognad och förbättrar dess chanser att överleva om han skulle födas för tidigt.
 
Jag: Du kan känna att det spänner alltmer i magen allteftersom livmodern växer. Trycket mot blåsan ökar och ofta störs sömnen av att du måste gå upp och kissa. Kanske sover du oroligt, och drömmer mer än vanligt. Den tunga magen blir en belastning för ryggen. Nästan 50 procent av alla gravida har ont i ryggen någon gång och många av dem har det vid den här tidpunkten. Mellan fjärde och sjunde månaden brukar sexlusten öka hos en del kvinnor. Det kan bl a bero på att mer blod cirkulerar i kroppen - hjärtat pumpar 20 procent mer blod än normalt. Den ökade blodmängden gör könsorganen extra känsliga för stimulans. För andra fungerar sexlivet inte alls. Men behovet av närhet och ömhet brukar vara lika stort som tidigare - eller större. Mängden fostervatten har nu halverats, så det är lättare att se om det är en armbåge, en hand eller en liten fot som buffar på dig. Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig andfådd, om du inte redan är det.

tvåsiffrigt och välkommen foglossning

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Nu är nedräkningen inför bebis ankomst nere på 2 siffrigt, gud vad tiden går. I mitt huvud snurrar mycket, det är lite för mycket just nu. 
Vaknade med en härlig ilning i ryggen, otrolig smärta när jag reste mig upp och har haft jobbigt att gå idag. Allt känns jobbigt, att böja sig ner för att knyta skorna kräver mycket ansträngning.
 
Idag köpte Pontus bebis första Nalle, den var gigantisk!! Bebisen kommer drunkna breve nallen. Men Pontus var mycket nöjd med sitt köp. 

100 dagars!!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Idag är det 100 dagar kvar tills han är beräknad att titta ut, men vi får se om han vill komma tidigare eller kanske senare! Känns otroligt att jag redan gått 180 dagar av tiden. Känns som att jag precis var i vecka 7 och nervöst berättade för mamma och pappa (blivande mormor och morfar) om den stora nyheten dvs lilla C i magen <3 
Liten men svullen mage i vecka 7!
Jämfört med magen vecka 25! <3 
 

Snygg gravid tröja

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
För er som inte vet så har jag levt med marsvin i över 16år, därför var det självklart för mig att köpa denna gravid tröja!! Nosen blir utstickande pga att magen sticker ut och det blir fin form vid ögonen pga boobisarna! Jag är sååå nöjd! :D 

Orolig för att han vill komma för tidigt

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Med tanke på att min livmoder är delad och platsen för lilleman är lite för liten så kan jag inte sluta oroa mig för att han vill titta ut för tidigt, det har slagit mig nu de senaste dagarna att det faktiskt kan hända. Visst gör det ingenting så länge lilleman mår bra men jag är rädd att något ska gå snett om han vill titta ut aldeles för tidigt. Mitt i min rädsla om att han kommer för tidigt kan jag inte släppa tanken om att bara för att jag grunnar på detta så kommer han gå över tiden. Det är ju ingen som kan förutspå hur det kommer bli men tanken finns där hela tiden och jag börjar tom fundera på om man kanske inte skulle packa den där BB-väskan redan nu bara ifall att. 
magen igår <3 (flåt att bilden är lite dålig, svårt att ta på sig själv) 

BM idag

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Var hos barnmorskan idag, SF mått på 25 vilket var jätte bra :D, fick veta att min blodgrupp är 0-positiv, alla andra prover såg bra ut och den lilles hjärtslag låg på 148 slag/min ♥ Han låg redan med huvudet nedåt men det var ruckbart så han har inte fixerat sig i varje fall. 

Fick förövrigt reda på provsvaren från proverna jag tog i vecka 12. Dom visade att jag behövde börja äta järntabletter men det var ju trevligt att få reda på det såhär 13 veckor senare ^^ 
 
Magen uppifrån idag! 

Smärta!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Idag när jag var ute och promenerade fick jag otroligt ont i höger sida av bäckenet. Kändes som när man har håll fast i bäckenet liksom! Jätte läskigt var det och gjorde otroligt ont, fick stanna flera gånger och ville bara lägga mig ner på grusvägen pga smärtan. Ska till BM imorgon så tänkte fråga henne om det är normalt men lite läskigt är det. Dessutom har rörelserna känts väldigt långt ner idag, vi får se vad barnmorskan säger imon. 
 

Vecka 26

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Denna veckan har gått otroligt långsamt, har väntat ut att få gå igenom hela vecka 25 så vi nu kan starta på vecka 26! (25+0 idag) Jag känner av min lille skatts sprall varje dag, men jag måste säga att jag alltid trott att det skulle kännas mer än såhär, han verkar vara väldigt lugn eller är det lugnet före stormen kanske? Han retas redan med sin pappa, varje gång Pontus sätter dit handen blir han väldigt stilla och tar Pontus bort handen så sprallar han igen haha. 
 
Lilla hjärtat: Vikt: Ca 900gr, Längd Ca 35cm. Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster. Fostret kan nu öppna och stänga sina ögon. Ytteröronen är helt färdiga och sitter på rätt plats.Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet. Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.
 
Jag: Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.
 

Mitt lilla hjärta

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Sitter och myser med mitt lilla hjärta. Han sprallar i magen och jag myser massor. Älskar verkligen att känna hans rörelser. Jag tror att jag kommer sakna sprallet i magen när han väl är ute. 
 
Ni som fött barn, saknar ni magen och sprallet i magen? 

Massa morgonsprall

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Lilla C sprallar jätte mycket på mornarna gärna väldigt tidigt. Verkar bli precis som sina föräldrar varit. Morgon barn :D Jag brukade springa upp runt 4-5 och hoppa på mamma och pappa. Pontus föräldrar berättade att även Pontus var uppe jätte tidigt alltid. Så vi lär bli tvugna att vänja oss vid det igen hehe. 

Vecka 25

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Hel otroligt inne i vecka 25 nu! Tänk att om MAX 17 veckor sitter vi med vårt lilla knyte i famnen, som vi längtar! Nu har jag börjat sova sämre, får gå upp flera gånger per natt för att gå på toa. Magen är omöjlig att ta miste på nu. Jag älskar att vara gravid! <3  
 
Lilla hjärtat: Vikt ca 800gr, längd ca 35cm. Nu har bebisen fått lite kroppsfett och ser mindre 'mager' ut. Barnet kan gripa tag i sina fötter med de små händerna. Nu är ögonen färdigbildade, och ögonfransarna har vuxit ut för att skydda dem efter födseln. Även de flesta andra organ är färdigutvecklade, t ex könsorganen hos både pojkar och flickor. Med rätt hjälp kan barnet ha en chans att överleva om det skulle födas för tidigt. Prematura, dvs för tidigt födda barn, kan dock inte hålla värmen själva. Lungorna är inte heller tillräckligt utvecklade för att barnet ska kunna klara sig på egen hand utanför livmodern. Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. 
 
JagDet är helt normalt att livmodern drar ihop sig och blir spänd och hård emellanåt. Sådana s k förvärkar kan komma alldeles spontant, men utlöses ofta av att du åker på ett skumpigt underlag eller liknande. Förvärkar är livmoderns sätt att "träna" inför förlossningen. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt.
 

Härligt uppvaknande

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Inatt vid 2 tiden vaknade jag av att lillkillen sprallade och buffade omrkring super mycket. jag kunde tom se rörelserna på utsidan, det kändes otroligt härligt. Det var helt klart värt att ligga och hålla sig vaken under tiden han buffade omrking! 
Här är en bild på min andra bebis <3 
 
 
 
 

Skötbordet

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Har helt glömt att visa er skötbordet som jag och Pontus köpte för några veckor sedan. Vi betalade 400kr för det begagnat men det är i nyskick och jätte fint. trivs bra med det redan. Snygg möbel som passar in och mycket plats till Lille C´s saker. 

Reagerade på musik!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Igår satt jag och skrev tenta, efter 4 timmars sittande kände jag att nu måste vi ha på musik, satte på en låt och oj vad Lille C sprallade till, nu vet jag att han hör! Är så lycklig! Nu känner jag honom lite tydligare också. Han sprallar ofta vid den här tiden mellan 9-11 på förmiddagen. Ska bli spännande att se om han håller sina mönster sen när han kommit ut också. 

Babynest fixat!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Idag sydde jag klart babynestet! Känner mig duktig och stolt. Känns kul att göra något själv till lill-killen <3 
Här är lite bilder under arbetets gång :D 
Formen utklippt, två stycken sådana
När jag sytt ihop delarna sätter jag kantband i sömmen.
Sedan klipper jag ut tre lager vadd och lägger in i mitten av nestet, klipper till det så det blir lite rundat.
nålar runt vadden och syr sedan.
trär in en rullad vadd 60* 200 i kanten.
Sätter ett snöre i kantbandet.
sätter ett kantband på kort sidan och syr sedan ihop de två hålen som finns kvar där jag stoppade in vadden för hand och voila! Klart! 
Närmre bild på tyget jag använde mig av. 

Besöksrekord

publicerat i Allmänt;
Igår hade bloggen besöks rekord! 74stycken läsare, otroligt roligt! Tack till alla er som ständigt orkar läsa om mina galna tankar! 

Blogg istället för fb

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Hehe måste ju bara berätta lite om lill-killen och jag tror att vissa av mina facebook vänner inte orkar läsa allt om honom så får skriva av mig här. 
Idag har han sprallat massor, är så glad. Jag trodde aldrig detta skulle komma, nu äntligen känner jag honom ordentligt. Han verkar vara en gosse som gillar att vara uppe sent och gå upp tidigt. Om det håller i sig är det synd om hans mamma som vill sova vid 22 tiden men gå upp tidigt brukar dock inte vara något problem. Bara tanken av att man får gosa in sig i en bebisdoft när man vaknar gör väl en lite piggare i varje fall. 

Vecka 24

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Wiho nu springer vi in i vecka 24 (23+0), nu tycker jag att tiden går undan här. Det händer så mycket. Men det lär väl bara gå någon vecka och sen tycker jag att allt tar för lång tid och bara vill ha min lille pojk hos mig. Igår ville han inte spralla alls blev nästan orolig men i morse vaknade jag av hans knuffar där inne. Det var ren lycka! 
 
Mina bröst är gigantiska och det kommer mjölk från dem. Benen har börjat svullna och jag är ofta väldigt trött i benen. Jag drömmer mycket, har svårt att sova en sammanhängande sömn, speciellt då jag vaknar med kramp i vaderna. Jag har även börjat vagga lite när jag går, snart kommer pingvin stadiet som jag hoppades att slippa haha. De där fina bristningarna har tittat fram de senaste veckorna men denna veckan har de bara blivit fler. 
 
Lilla hjärtat: Bebisen väger runt 700gram, vilket är en viktökning på 100gram på en vecka. Från hjässa till häl mäter bebisen ungefär 30 centimeter. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna (alveolerna) inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft. Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne. Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.
 
Jag: Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.
 
Ett 24 veckor gammalt foster som är 30 centimeter långt.
 

120 dagar kvar!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Tiden springer iväg och idag är det 120 dagar kvar tills vår lilla kille är beräknad att titta ut, känns spännande men lite läskigt. Det är så mycket som kommer förändras när han väljer att titta ut. Det kommer vara det häftigaste vi någonsin varit med om. Som vi längtar efter dig lilla C <3 

LÅNGT inlägg~ Gekås shopping!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Här kommer bilder och jag kommer skriva priser på allt vi köpt till vår lille kille! Kan ju säga som så att allt var inte billigt, men det var kul att gå där och vissa saker var ju billiga. Men jag kan ju rekomendera att man har god koll på vad saker brukar kosta innan man åker dit. 
3 stycken koftor!
Pippi-kofta 80:-
Randig-kofta 70:-
Blå-kofta 60:-
6 par strumpor och 2 par ute tossor.
Blå Tossor 40:-
Vita Tossor 20:-
Vanliga 2pack strumpor 15:- /per 2pack
2 pack tjockare strumpor 13:-
5 Bodysar
3pack I <3 Bodysar för 90:- (alltså 30:-/body) 
Pippi-Body 60:-
Skate Body 10:-
Pyjamas med fötter stl 50, 50:-
3 pyjamaser olika storlekar
orange- 50:-
Vit- 60:-
Laban, röd- 70:-
Dregglisar 17:- stycket
Baby ram (vi ska ha den ovanför hans säng) 30:- 
Leksaker (ramen är också med här) och ett gips avtrycks set. 
Spegel man sätter på golvet framför barnet 130:-
Gipsavgjutning 60:- 
Lavendel vete kudde i form av gosehund 130:-
Aktiveringstärning 90:-
Snutte och en filt med prasselöron
Snutte- 30:-
Kaninfilt med prasselöron 80:-
Sova-saker
Dra på Lakan till spjälsängen 40:-
2st Lakan till säng och vagga 20:-/st
Påslakanset Nallar- spjälsäng- 130:-
Påslakanset Zoodjur- spjälsäng- 80:-
Påslakanset Zoodjur- Vaggan/vagnen- 70:-
Påslakanset stjärnor- Vaggan/vagnen- 60:-
Kudde till spjälsäng och vagn/vagga 13:-
Täcke till Vagn/vagga 50:-
Svart spjälskydd 120:-
Matstolsdyna 90:-
Hoppgunga 190:-
Skylt 10:- (2 stycken skyltar i förpackningen)
SKÖTA
Nappflaska 45:-
Amningsinlägg 35:-
Tops 10:-
Amningsnapp 26:-
Nagelvårdsset 15:-
Tvättlappar 20:-
Våtservetter 9:-
Puder 19:-
Schampo 20:-
Olja 16:-
Zinkalva 20:-

Vecka 23!

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;

Går in i vecka 23 idag. Min rygg värker otroligt mycket och jag känner mig otymplig och stor redan, hur ska detta gå? Känns lite läskigt att vi gått så långt nu att det tom finns en chans att han överlever om han väljer att komma ut redan nu. 

 

Lilla hjärtat: Bebisen är nu omkring 29-31 cm och väger omkring 600 gram. Ansikte och kropp liknar nu allt mer en dem hos en nyfödd. Barnet har nu börjat bilda underhudsfett i rask takt, men är fortfarande lite röd och skrynklig då huden bildas fortare än fettet. Bukspottskörteln mognar nu och har börjat bilda insulin. Barnen rör sig mycket nu, även om det börjar bli allt trängre där inne. Ben, muskler och organ växer hela tiden.

Nu har barnet börjat växla mellan vakenhet och sömn och kan höra när du pratar, eller spelar musik. Läppar och näsa har börjat anta rätt form och nu finns även tandanlag i käkarna. Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

 

Jag: Du har oftast gått upp omkring 5-7 kg og din livmoders översta del finns nu ca 3 cm ovanför naveln. Vid den här tiden kan man känna av så kallade Braxton Hicks-kontraktioner (sammandragningar) som är ett sätt för livmodern av öva sig inför födseln. Många kommenterar nu om din mage är för stor eller för liten, detta kan dock endast en barnmorska ta ställning till. Det är vanligt att man börjar få halsbränna och att man behöver gå på toaletten oftare. Många kan känna regelbundna små pickanden, det är bebisen som fått hicka när den svalt fostervattnet.Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig du kanske har fått knoppnavel. Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen