Förlossningsberättelse- Charlies utplockning

publicerat i Charlie 0-1 mån, Förlossningsberättelse;
Det hela började redan den 22/1, jag vaknade kl 3 på natten och kunde inte somna om, jag kände molande värk i ryggen och magen, tänkte att nu har jag dessa dumma förvärkar igen då jag även fick det förra veckan efter vattengympan. Slemproppen släppte i delar under dagen. Dagen gick och jag och Pontus tog en promenad för att se om det skulle dra igång det hela, men vi trodde såklart inte att det var på gång på riktigt då. Jag fick stanna och andas/hänga på Pontus några gånger under promenaden. Sedan åt vi och jag duschade och jag tyckte att det är nog bäst att ta tiden mellan de här "förvärkarna" ändå, kan ju vara bra att träna! 
Runt 16 hade jag värkar som var mellan 4-7 minuter och alla varade i ca 40 sekunder. Vågade ännu inte tro på det hela men Pontus började förstår att det hela var på gång och började förbereda med att plocka undan i lägenheten och packa det sista i väskan. Vid 20.30 hade jag 5 min mellan värkarna så då ringde vi till BB och förberedde dem på att vi nog trodde att det var på gång. Vid 22 tiden sa jag till Pontus att gå och lägga sig så att han fick sova lite i varje fall. Tur var väl det! När klockan närmade sig 01 så hade jag 3 minuter mellan värkarna och de varade fortfarande i ca 30-40 sek. Jag väckte Pontus och vi ringde till BB, de sa till oss att vänta 45 minuter till och sen ringa igen. Efter 30 minuter ringde jag och sa att vi åker in nu. Sagt och gjort, Pontus packade ut allt och vi trodde att vi bara skulle in på kontroll och sen fick åka hem igen för det skulle inte vara dax redan! 
Klocken 02.45 Kom jag in på förlossningen och Pontus var och parkerade bilen. Sandra Martin tog hand om mig och kopplade på CTG, allt såg fint ut, värkar med 3 minuters mellanrum som jag lätt andades igenom. När Pontus kommit så sa Sandra att då får vi väl känna hur det är där nere. Först berättade hon om tappen osv. När hon känt en stund så sa hon oj, du har allt varit duktig, tappen är helt utplånad och du är öppen 4-5cm, Bebisen kanske kommer på mitt pass! (om hon bara visste ;)) Vid halv 6 ställde jag mig i duschen och gud vad skönt det var! Tills det till slut kom en jätte värk och det kändes som att jag skulle vikas dubbel av smärta. Väl tillbaka i sängen gick Pontus och fixade värmedyna till mig, han var verkligen en räddande ängel hela förlossningen! 
 
Under förmiddagen provade jag att sitta på en pilatesboll, gå runt inne på förlossningsavdelningen, värmekudde på ryggen, stå på knä i sängen och tillslut även tagit till lustgasen. Vid 11:30 började det glesa ut mellan värkarna och det var 4 minuter imellan. De avvaktade för att se om det körde igång av sig själv igen. Under tiden försökte jag vila så mycket som möjligt mellan värkarna. Kl 15.11 bestämmer de sig för att ta hål på hinnorna och fostervattnet ser fint ut! Nu var det ännu glesare mellan värkarna ca 6 minuter och jag hade inte öppnat mig mer de senaste 3 timmarna. Vid 16:40 skrek jag hela tiden och jag minns hur fruktansvärt ont det gjorde och jag skulle minsann inte ha någon mer smärtlindring men tillslut fick jag ge mig. Jag var så trött att jag inte visste var jag skulle bli av och jag bara skrek och lustgasen fungerade inte längre, det kändes som att jag skulle kräkas. Blev erbjuden sterila kvaddlar och tackade ja till det. Det skulle jag ALDRIG ha gjort! Jag hängde på stackars Pontus och skrek i ren panik, det kändes som 4 rejäla getingstick, brände och sved och sen varade smärtlindringen bara i en timme! Stackars Pontus blev halvt döv och sköterskan som stack sa förlåt flera gånger för hon visste hur ont det gjorde. 
När klockan var runt 18-tiden bestämde de sig för att sätta in värkstimulernade dropp, Charlie skönk inte ner som han skulle och de började tjata om ryggbedövning men jag sa blankt nej till det. Men pga att förlossningen är så långdragen och jag är så himla trött ger jag tillslut med mig och läkare tillkallas. När läkaren kommer så säger han att det finns risk för kejsarsnitt, jag kan sätta in ryggbedövningen nu om jag vill det och se om det gör att jag kan vila så värkarna kan sätta igång igen eller så kan jag acceptera att de gör snitt direkt. Jag får panik och blir jätte rädd/ledsen och de får sätta ryggbedövningen men inte mer. Den fungerade så otroligt bra och jag fick sova i ca 20 minuter. Tyvärr fick den inte förlossningen att fortskrida för det. De säger till mig att förbereda mig på eventuellt snitt och jag får varken äta eller dricka. Jag var sjukt törstig! 
 
Eftersom att Charlie vägde så pass mycket som han gjorde så började de redan förbereda för kejsarsnitt vid 19-tiden vilket jag inte riktigt förstod då. Vid 21-tiden kopplade de bort det värkstimulerande droppet och satte in druvsocker dropp. Sandra kom tillbaka! Jag fick sitta på pilatesbollen och jag kände tryck mot rumpan vid värkarna man inte mer än så. Sandra känner på mig och jag är fullt öppen. Hon säger att hon ska sätta en elektrod på Charlies huvud för att ha extra koll på honom. När hon känner efter hans gässa så känner hon näsan/hakan! Hon kallar då på en läkare som tror sig känna samma sak men tillkallar ännu en läkare som gör ultraljud och det konstateras att Charlie ligger i vidöppenansiktsbjudning. När de säger det så får jag panik, jag minns att jag skrek att jag ville ha mamma där men det fick jag såklart inte. De bestämmer att det kommer bli snitt, jag ringer mamma och gråter jätte mycket och berättar om vad som händer. 
i Journalen skriver läkaren: Ett läge som som skulle ge ett foster i ett vidöppet läge en förlossning men vi väntar ett stort barn +25% och förloppet har varit långdragit och värksvaghet är att förvänta, trött mamma. Sammantaget dåliga chanser för vaginal förlossning. 
 
När vi kommer ner till OP försvinner Pontus iväg för att få byta om, Sandra följer med oss ned och är med hela vägen, hon är noga med att berätta för alla om min rädsla för OP-personalen (grönklädda sjukhusmänniskor). De kopplar in en massa olika dropp och eftersom att jag redan hade ryggmärgsbedövningen behövde de bara fylla på den. De tänker ge mig syrgas i slang i näsan och protesterar hejvilt! Nej sånt skit ger man inte mig så det blev mask! Pontus kom tillbaka och satt vid min vänstra sida och där stod även en barnmorska som pratade med mig hela tiden, vilket stöd de var!! Vid min högra sida skiftades det folk. Efter ett tag frågade jag om de börjat och de hade de, snart började fråga om han inte var ute snart och då fick jag till svar att en vanlig förlossning kan ta 40 timmar men ett snitt ca 14 minuter! Hahah :D När jag sedan läser i Juornalen står det att de hade svårt att få ut honom pga hur han låg och de fick byta läkare för att de inte fick ut honom, så jag stressade såklart dem genom att fråga det men hur skulle jag kunna veta!?. Jag fick ett spray under tungan men jag förstod inte riktigt varför men nu i efterhand så tror jag att det var en sorts smärtlindring för att kunna få ut honom utan att det gjorde ont på mig när han nu låg så konstigt. Han andades inte direkt men efter lite stimulering så kom ett litet gulligt gnäll. 
Klocken 23.04 tittade han ut, min vackra son. Jag fick se honom lite snabbt innan de gick iväg med honom till ett rum brevid, Pontus följde med in där och de hade dörren öppen så jag fick se. Jag grät och skrattade av lycka, min fina son var äntligen ute hos oss! När de klamrade ihop mig tyckte jag att det gjorde lite ont och då blev de rädda att bedövningen börjat släppa men antagligen var det bara någon nerv. Sen somnade jag innan de hunnit lyfta över mig till en vanlig säng. Vaknade på uppvaket och då satt Pontus där med vår underbara son!
4226gr och 53cm kärlek! <3
Är otroligt tacksam över allt stöd jag fick under förlossningen, här är de två personer som var mina största stöd! Främst min älskade sambo och även pappa till Charlie, skulle inte klarat det utan honom, han var helt perfekt och gjorde precis allt jag behövde att han skulle göra! Och sandra gud utan henne hade jag hoppat av sängen och sprungit där ifrån när de nämde att det blev kejsarsnitt. Kan inte vara tacksam nog för dessa personer, TACK!

En hel vecka och första barnmorske besöket!

publicerat i Charlie 0-1 mån;
Inatt blev Charlie en hel vecka gammal! Känns helt otroligt att få vara mamma till denna underbara pojke. Han firade sin en veckas dag med att tappa navelstumpen till sin mammas stora lycka! Sen sov han från kl 01-05 och då åt han och somnade om och sov till 8.30. Så jag fick sova väldigt bra inatt! 
 
Idag kom Banrmorskan på hembesök, Charlie hade gått upp 310gr på 5 dagar, vilket var super bra och nu väger han mer än vad han gjorde när han föddes. Min knubbis <3 

Det blir mycket första!

publicerat i Charlie 0-1 mån;
När man får barn  är det mycket som händer för första gången, jag kommer uppdaterar många gånger i flera år om första gången Charlie gör saker. 
 
Här badar Charlie för första gången: 
Ute i vagnen för första gången (Lånad vagn så länge) 
<3 
Charlie dricker ur en liten mugg för första gången. (han fick lite ersättning pga att han hade lågt blodsocker när han kom ut.) 

uppdatering

publicerat i Charlie 0-1 mån;
Ni får ursäkta att det dröjt med uppdateringen. 
Förlossningen gick inte riktigt som vi planerade men innan jag berättar om den vill jag berätta att kl 23.04 den 23/1 (vecka 38+1) tittade vår vackra son ut! Han vägde 4226gr och var 53cm lång. 
 
Jag kommer skriva en förlossningsberättelse sen men drar det lite kort här. 
Värkarna började bli regelbunda vid 16-tiden den 22 Januari, jag hade då haft förvärka sen kl 3 på natten. Jag satte uppe och mätte tiden mellan värkarna hela kvällen. När det var 5 min mellan värkarna ringde vi till BB och förberedde dom på att det var på g, då var klockan ca 20.45. När klockan närmade sig 01-tiden var det 3 minuter mellan värkarna och jag ringde igen, blev ombedd att vänta en timme till innan jag skulle ringa igen. Jag stod ut i ca 30 min sen ringde jag och vi åkte in. 
 
När jag kom in vid 02.30 var jag öppen 4-5cm, De trodde att jag skulle föda på förmiddagen. Tiden gick och smärtan blev värre och värre, hinnorna togs och jag öppnade mig helt men sen hände inget mer och det blev glesare mellan värkarna.  Och när kvällspersonalen som vi haft när vi kom in började sitt pass igen var vi fortfarande kvar på förlossningen. De bestämde att de skulle sätta dit en elektrod på Charlies huvud för att ha extra koll på honom. Men när de skulle leta upp fontanellen kände de hakan och näsan! Han låg med ansiktet mot "utgången". De skickades in massor med folk som skulle känna, ta ultraljud osv. När de gjorde ultraljud bekräftade ansiktsbjudning vilket visst var väldigt ovanligt så det kom in ännu mer folk som skulle få se i utbildningssyfte. 
 
Jag hann ringa mamma och berätta läget och gråta en stund. Vid det här laget var Pontus väldigt uppriven men gud vilket stöd han var, kunde inte haft någon bättre vid min sida! Barnmorska Sandra stöttade hela vägen och bestämde sig för att följa med ner och vara med vid Charlies födelse, är så tacksam att hon gjorde det för vår skull när det egentligen inte var nödvändigt (för min del var det dock det). Så akut kejsarsnitt blev det. 
jag fick snabbt se Charlie och sen gick de iväg med honom till ett rum breve men var noga att hålla dörrarna öppna så jag kunde se. Pontus fick klippa navelsträngen. Under tiden de klamrade ihop mig somnade jag av utmattning. Jag vaknade först på uppvaket igen och då satt Pontus där med vår älskade son! Efterso att han hade legat som han gjorde var han väldigt svullen i ansiktet när han kom ut, men vilken lycka det är att få se sitt barn för första gången! 
 
Trots att det blev som det blev är jag glad över viket stöd vi fick och hur bra de hanterade mina rädslor. Vilken toppen personal! 
såhär låg han på ett ungefär, lite mer med nacken bakåt. 
När jag får hålla Charlie för första gången! 
Charlie i sina första kläder
En stolt och trött pappa med sin son! 
Vår juvel <3 
Charlie träffar mormor för första gången
Förälder och son Blomma <3 Verkligen super fin! 
Mormor hade stickat en fin mössa till Charlie.
Kärlek <3 

bb

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Vaknade kl 3 på natten den 22 med oregelbundna värkar. värkarna höll i hela dagen och jag och pontus gick en promenad, jag duschade även varmt. vid 16 började värkarna bli regelbundna. vid halv tre på natten den 23e åkte vi in till förlossningen och jag var öppen 5cm!! och här är jag nu. snart kommer vår son ut!!! :-)

vattengympa och barnmorskebesök

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
idag var jag på vattengympa på morgonen, super skönt. Man kan ju knappt röra sig nu när man är så stor så när man kommer ner i vattnet är det en sån befrielse och man kan äntligen röra sig igen haha. Sen får man slappna av och träna andningen. Efter vattengympan blev det lite kallabalik då det var en av tjejerna som började blöda jätte mycket i duschen, men sån tur har vi vattengympan på sjukhuset så det var en annan tjej som följde henne upp till BB. 
 
Efter vattengympan blev det raka vägen till Åsa min barnmorska. Vi pratade lite och mätte magen och lyssna på lille C´s hjärtljud. Allt såg bra ut, lite äggvita i urinen hade jag men det var så lite och allt annat såg bra ut så det fick man lov att ha såhär i slutet sa hon.
Lille C´s hjärtljud: 145 slag/min
Sf mått: 39cm! = ligger ovanför översta kurvan! 
Bebis status: FIXERAD!! --> ÄNTLINGEN! 
 
Imorgon går vi in i vecka 39 (38+0) och jag gör allt för att det hela ska sätta igång ordentligt, både igår och idag har jag haft förvärkar fram och tillbaka. Tycker dock att de är starkare idag än igår.
Vi längtar efter vår son! 
Vecka 37+5! 

93,9%

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Tänk att nu har jag varit gravid i 263 dagar av de 280 dagar man beräknar gå. Det kan dock vara +-14 dagar. 
Jag är gravid i vecka 38, (37+3), Gravid i kalender månad 9, graviditetsmånad 10, trimester 3 och det innebär att det är 17 dagar kvar tills han är beräknad att komma. Tänk det var inte alls länge sedan jag stod där med testet i handen och undrade hur tusan detta hade gått till, det kändes så overkligt men ändå helt otroligt! 
 
Han är helt färdig nu och jag går här hemma och bara väntar på att det ska sätta igång, är nervös men ser fram emot förlossningen och jag ser verkligen fram emot att få träffa min son! För Pontus har det äntligen sjunkit in i att han ska bli pappa, detta är verkligheten och snart kommer vår son. Pontus längtar otroligt och han kommer verkligen bli en super fin pappa, han är så duktig med barn. 

Extra TUL

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Igår var vi på extra TUL. 
Lillen ville inte alls sammarbeta och låg inte alls särskilt bra för att få bra mätningar <3
Men efter att jag fått ligga på sidan och sen vänta mig några gånger så fick hon tillslut några mått hon kunde gå efter. Hon sa att det kunde bli en anings felmarginal, det kunde det alltid de brukade säga att det kunde skilja 10% upp eller ner. Men eftersom att vår plutt låg som han gjorde så kunde marginalen vara lite fel men hon mätte lite stort för hon ville heldre ge oss lite större mått än lite för små mått. Vikten blev uppskattad till 3800gr och hon sa att det såg ut som att han hade lite hår hihi, ska bli spännande att se.
 
Han låg även och tränade andning, det har han gjort i någon vecka jag har tom sett det utanpå magen. Vi kommer få en tid in till specialist på förlossningen i vecka 39 alltså om en och en halv vecka ungefär pga hans storlek, vad jag förstod ska de då se om han gått upp ännu mer och eventuellt prata om igångsättning för om han är så stor som de tror lär jag inte få lov att gå över tiden. Jag hoppas på att förlossningen sätter igång av sig själv innan så slipper jag oroa mig över att ta det beslutet om igångsättning. Men den som lever får se.
 
Tänk att nu är han färdig, nu är det bara att vänta på att han tittar ut vårt lilla hjärta. Längtan känns så lång, vi är så redo man kan bli nu. 
Bild från vecka 36+3

Listan

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Här är den lilla listan på vad ni har gissat:
 
Moa: 15 Januari, Vikt: 2985g. Längd: 46cm
Bea: 20 Januari, Vikt: 4450g, Längd 52cm
Olivia: 22 Januari, Vikt: 3740g, Längd 51cm
Johanna: 26 Januari, Vikt: 4257g, Längd: 53cm
Pontus: 27 Januari
Sandra: 28 Januari, Vikt: 3550g, Längd: 50cm
Johanna: 29 Januari, Vikt: 4100g, Längd 53cm 
Anna: 1 Januari, Vikt: 4095g, Längd: 51cm 
Natalie: 3 Februari, Vikt: 4240g, Längd: 53cm
Mathilda: 4 Februari, vikt 3600g, Längd: 51cm
Åsa: 5 Februari, Vikt: 3854gr, Längd: 52cm
Tobias H; 6 Februari: Vikt 4100g, Längd: 51cm
 
Fler får jätte gärna gissa! 
 
På torsdag ska vi på Tul och då får vi se vad de uppskattar att han väger. Då får vi förhoppningsvis också veta om det blir en igångsättning eller om det får gå natuligt. Är lite spänd inför besöket men oavsett så kommer han snart ut. Hade en hel del rätt kraftiga förvärkar igår men de avtog såklart igen, jag som hoppades så. 

Närmre och närmre

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu börjar det verkligen närma sig, Det är på allvar nu! Snart är vår knodd här och han är sååå efterlängtad.
Jag har börjat inse att för varje dag som går blir det bara närmre och närmre tills vi är där inne på BB och får hålla vår son för första gången! Så nu tänkte jag att de som vill kan få börja gissa när han kommer, hur mycket han kommer väga och hur lång han kommer vara. Så gör vi en liten lista sen på era gissningar, det är så himla spännande! 
 

Extra BM-Besök

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag åkte jag på extra kontroll pga mina vätskefyllda ben men inga tecken på havandeskapsgiftning, skönt! Fick beordrad vila med benen i högläge. Skrutten ville inte att man lyssnade på hans hjärtljud idag, han bara flyttade på sig haha. Han vill inte sjunka ner och fixera sig utan trivs bra lite längre upp. Men jag hade ganska stort SF mått 38cm i vecka 36+3, så min barnmorska började prata om att jag inte får gå över tiden för mycket utan i så fall får jag nog sättas igång och det skippar jag gärna. Men vi har ett ultraljud inbokat nästa vecka på torsdag och då får vi se vad de uppskattar hans vikt till. Skulle det vara så att han är väldigt stor så finns det risk för igångsättning innan BF med tanke på min svullnad och hans storlek men det skulle vi prata om då i såfall. Jag vill helst inte behöva sättas igång, känner att det är bättre att allt får gå naturligt men ibland får man ju hjälpa till på traven. 
 
 

Vecka 37

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu går vi in i vecka 37 (36+0) Denna veckan har jag samlat på mig stora mängder vätska, mina lår, vader och framför allt fötter är så svullna så att när jag trycker på dem blir det gropar. Armarna och fingrarna är också svullna men inte så illa som benen. Jag sover väldigt dåligt nu, vaknar 4-6 gånger per natt och har svårt att ta mig upp ur sängen för att gå på toa. Lilla hjärtat rör sig där inne men mer försiktigt än vad han gjort innan, det är väl klart med tanke på hur liten plats han har. 
 
Lilla Hjärtat: vikt: ca 3000gr, Längd ca 48cm. Nu betraktas barnet som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas, mellan vecka 37 och 42. De allra flesta barn har vänt sig med huvudet nedåt. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Det är en fördel om barnet kommer ut med huvudet först eftersom huvudet är hårdare och större än resten av kroppen. Dessutom går förlossningen lättare. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar.
 
Jag: Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

Liten kul lista

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;

Fet markerar det som stämmer på mig. 

 - Det är nästan eftermiddag innan man duschat och satt på sig kläder. 
- Man skulle lugnt kunna tänka sig att gå runt i morgonrock hela dagen eftersom inget sitter skönt eller bra längre. 
- Det börjar bli svårt att få på sig ringarna. 
- Efter en heldag i samma strumpor ser man tydliga insvängda avtryck på sina feta anklar/vader. 
- Man kan alltid tänka sig att kissa. 
- Man drar sig för att gå någon stans över huvudtaget då förflyttning generellt är jobbigt. 
- Man kan bli andfådd när man sitter ned, utan minsta fysiska ansträngning. 
- Man måste pressa undan en stor mage för att kunna känna efter var ens nedersta revben sitter. 
- Man använder inte längre skor som måste knytas. 

- Man har känslan av att tiden går oändligt långsamt, trots att dagarna faktiskt passerar. 
- Mannen måste parkera om bilen för att du ska komma ut. 
- När din sambo väcker dig och ber dig varje natt att lägga dig längre bort för att du snarkar. 
- Du är nära att skära dig varje gång du ska raka dig nertill och du ser inte längre tårna. 
- Du tutar var gång du ska ur bilen för att magen lägger sig över ratten. 
- Det inte längre hjälper att ”smita förbi” folk sidledes då du är bredare så än framifrån. 
- Det känns som om man har sprungit en mil när man går upp för en trapp. 
- När man rullar runt för att komma upp från soffan. 
- När din sambo hjälper dig på med strumporna.
 
- När man är rädd att kissa på sig när man nyser/ hostar. 
- Man tappar något på golvet och låter det ligga för att processen med att plocka upp det är för omständig. 
- När man hellre går barfota än att ta på sig strumpor. 
- När man inte orkar sminka sig eller fixa håret för att armarna somnar efter bara några sekunder över huvudhöjd. 
- När man behöver hjälp för att komma upp ur sängen eller soffan. 
- När man måste kissa igen så fort man rest sig och trott att man var färdig. 
- När man letar efter alla andra möjligheter än att behöva använda trappan. 
- När de högklackade skorna blir stående bakom de förnuftiga ”kärrningskorna”. 
- När godisskålen får prioritet före middagen. 
- När middagen blir offrad för att få sova lite längre på soffan.
- När allt blir tungt. 
- När man flåsar och flämtar som en valross efter att ha fått upp dragkedjan på skorna och måste sätta sig ner efter för att få blod i huvudet och få bort den lila färgen från ansiket. 
- När man inte längre orkar stå i duschen utan sätter rätt ner på rumpan på golvet.
- När man sitter på golvet i duschen och inte förstår hur man ska komma upp igen.
- När dagens höjdpunkt är Dr. Phil och Date My Mom.
- När Grandiosa blir gourmetmat.
- När det känns som om bebisen försöker trycka ut slemproppen och gräva sig ut varje gång du lägger dig ner.
- När anklarna får storlek av en överarm efter två timmar på bion. 
- När du lägger på dig 2 kg vatten efter en vecka och säger ja, ja. 
- När du börjar gråta för att du inte får på dig skorna själv och sedan nästan skrattar ihjäl dig för att du faktiskt sitter och gråter.

- När du ställer dig med benen en meter från varann för att förbereda dig på att böja dig ner. 
- Allt är väldigt irriterande.

- När BH storleken börjar närma sig slutet av alfabetet. 
- När ett ärende om dagen gör dagen fullbokad. 
- När mannen din faktiskt måste hålla med om att du inte har något att ha på dig. 
- När du hellre sitter i bilen än att gå in och handla för att det är för mycket besvär att ta sig ut och in.
- När du hellre går i fula bommullsbyxor än i de vanliga gravidbyxorna för de har en söm under magen som pressar.

hahaha den här listan stämde in ganska bra på hur jag känner mig och hur det är för mig. Jag grät tom för att jag inte hittade något att ha på mig och sen skrattade jag åt det. Det där med att heldre sitta kvar i bilen stämmer sååå bra och att när man väl satt sig där i duschen så finns det ingen möjlighet att komma upp, där sitter man helt snopen och fnissar/gråter om vartannat.  

5 Januari

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag är det den 5 januari, vår son är beräknad att titta ut den 5 Februari alltså är det en månad kvar till BF idag!! <3 Som vi längtar, det gör absolut inget om han skulle ville titta ut liiite tidigare än så men sån tur har man väl inte. 
Mina ben, fötter och anklar är otroligt svullna nu och gör jätte ont, det känns som att man precis har kommit hem från en veckas rixläger. 
 
Jag och Pontus gick en liten promenad innan idag och åt picknick, efter den pyttelilla rundan fick jag otroligt ont i fötterna, helt galet! Nu börjar det bli allt för tungt för min kropp, men snart är han här, vårt efterlängtade lilla knyte. 
 

BM besök vecka 36

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Igår var jag och Pontus hos barnmorskan.
Urinprovet såg bra ut, blodtrycker låg på 120/70 vilket var bra, jag hade bra järnvärde och vågen stod på + denna gången också. Herre gud det där med vikten alltså.. 
Sen in till Åsa för att prata lite, mäta magen och känna hur lille C låg. 
SF måttet låg på 37cm!!! Ett rejält skutt från mittlinjen till högsta linjen på kurvan. Tror minsann att lillen växte till sig ordentligt där, med tanke på att han hela tiden legat på mittlinjen och sen på TUL låg han helt plötsligt högst upp och nu gjorde SF måttet också ett skutt. Han växer i varje fall men man börjar ju undra hur stor denna gosse ska bli!? 
 
Han låg mede huvudet ned som vanligt men hela han låg långt ner i magen. Han var inte fixerad och då säger BM att skulle vattnet gå så måste jag lägga mig med rumpan rakt upp och ringa en ambulans för navelsträngen kan komma emellan och fastna. När vi skulle lyssna på hjärtljuden hade hon jätte svårt att hitta dem, men efter vad som kändes som en evighet hittade hon tillslut dem och de låg på 145 slag/min, Vadå skrämma upp mig x 2!!!
 
 

vecka 36!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Går in i vecka 36 (35+0) idag. Nu är det ett nytt år och wow vilket år vi har framför oss, tänk att detta året kommer vi bli föräldrar! Jag tycker att det känns som om magen har sjunkit en del, lillen rör sig betydligt mindre nu och förvärkarna började igår. Det känns som blixtrar i magen och håller på en liten stund innan de försvinner. jag har även ett ökat tryck nedåt (Det kommer lite slem i mellanåt också, vet inte om det är bitar av slemproppen?) har jag nämt det att gravidbyxor inte passar längre, magen är för stor så jag kan inte få på mig den mjuka delen ens....
 
Lilla Hjärtat: Längd: Ca 47cm, Vikt: ca 2800gr. Om barnet är ditt första ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man oftare att det i stället puffar och gör svepande rörelser. Njurarna är nu färdigutvecklade. 
 
Jag: Din livmoder är 32-35 centimeter. Livmodern fortsätter med sin "träning" i form av förvärkar, som gör att magen plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd.Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.
 

Nytt år

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu är det ett nytt år så nu är det bara för vårt lilla hjärta att ploppa ut.
Idag har jag enligt uträkningar på RUL varit gravid i 245 dagar, vilket är 35 veckor, det innebär att det är 35 dagar kvar dvs 5 veckor till BF!!! 
<3 <3 <3 <3 <3