inställt och flyttat

publicerat i Charlie 2år, Gravid med Lillasyster 2015;
Hade tid till vändningsförsöket idag. Pontus fick inte ledigt från jobbet så jag hade fixat med mamma så att hon kunde följa med mig och mormor hade ställt in det hon skulle göra för att ta barnen. Ringde dit vid 6:15 som jag hade blivit tillsagd att göra och då säger de att där är fullt och att de måste flytta mig till imorgon. 
Ville bara börja gråta. Har sovit så himla dåligt inatt så jag är jätte trött också hormonell upp över öronen på det! Sov ca 4h sammanlagt. varit vaken från 2:30.. fick ju inte dricka eller äta och jag är alltid jätte törstig på natten så det var antagligen därför som jag inte kunde somna om för jag var så galet törstig. Känner mig så dum som ställt till det så för både mamma och mormor också blir det inte av! 
 
Så nu har jag en ny tid till imorgon. Jag är så himla tveksam till vad jag egentligen vill. Jag är jätte rädd att något ska gå fel, så det blir urakut snitt. Jag är rädd att bebis ska bli påverkad! Jag känner mig jätte orolig över att Pontus inte kan vara med. Och kan de vända henne, hur lång tid tar det då innan hon kommer?! Jag mår jätte dåligt med sömnproblem, hemsk foglossning, vättskefyllda ben, fötter och händer och sammandragningar. Jag är världens sämsta mamma till Charlie - vet inte alls hur länge jag står ut att må såhär.
Om det skulle gå att vända henne så kanske jag får värksvaghet precis som förra gången och då blir det akut snitt ändå efter att jag haft värkar i flera timmar och det vill jag absolut inte. Nästan min största rädsla. Men jag vill ju så gärna föda vaginalt. Väljer jag att bara ta ett planerat snitt så har jag ändå ett "slut" datum men då måste jag ju genomgå ett snitt och jag är rädd för hur tiden efter snittet blir med en 3åring och en nyfödd. Pontus kommer såklart vara hemma de första 10 dagarna men sen då!? Jag får bara ha Charlie på dagis 15h i veckan och jag får ju inte bära mer än bebisen när jag är nysnittad så jag vet inte alls hur jag skulle få ihop det.
 
Men trots mitt huvudbry så har jag bestämt mig för att ge det ett försök. Går det inte så går det inte.. Måste bara att jag är super glad för min släkt som ställer upp i vått och torrt. Hade aldrig klarat av att göra detta själv! <3 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BM besök v 36

publicerat i Charlie 2år, Gravid med Lillasyster 2015;
Igår var jag hos Åsa på vanlig kontroll. 
Blodtryck: ua
Urin: ua
Hjärtljud: 139 slag/min
Vikt: + 25kg
SF: 38cm! 
 
Vi disskuterade det mesta, Åsa är så bra att prata med. Tog upp min oro inför vändningsförsök och att jag egentligen inte vet vad jag vill. Mitt Sf mått hade tagit hissen upp, galet stort men det gjorde Charlies också i samma vecka. Jätte konstigt. Men denna gången måste det ju vara för att hon ligger med huvudet uppåt, hon har ju ingen del nedsänkt i bäckenet alls. 
 
 
 

specialist mödravården igen

publicerat i Charlie 2år, Gravid med Lillasyster 2015;
Mamma fick följa med mig till spec mödravården för Pontus har precis fått ett nytt jobb och vill inte ta ledigt i onödan. Jag kände inte heller att han behövde vara med på just detta, men jag ville inte gå ensam.
 
Fick en tysk läkare som hade en läkarstudent brevid. Läkaren hade aldrig arbetat med den ultraljudsmaskinen innan. Han kollade och konstaterade att hon fortfarande låg i säte. Sen ville han boka in en tid till vändningsförsök men då protesterade sköterskan. Hon sa till honom att han skulle mäta hur stor bebis är och hur mycket fostervatten där var. Det tyckte inte han behövdes men då sa hon till honom att det var rutin och att de på förlossingen som gör vändningen vill ha dessa måtten. Då suckade han lite och började försöka få till lite mått. Han verkade helt snurrig då han inte kunde maskinen och samtidigt skulle försöka visa sin student vad det var som han gjorde. Men när jag har gått innan så har de alltid berättat under tiden vad det mäter osv men det gjorde inte han.
 
Han fick henne till att väga 3096gr vilket gav +14% på kurvan  (v35+2). Jag undrar om han inte mätte henne lite stor med flit. Både jag och mamma fick den känslan. Men jag kan ju inte svära på att det är så. Kan ju även vara att han inte kunde maskinen så bra eller så sticker mina barn i vikten mot slutet av graviditeten. Men med tanke på måtten så ville de ha in mig på ett vändningsförsök redan denna veckan. Verkade ha hyffsat med fostervatten, lite lite precis vid hennes rumpan men hon kanske tryckte mycket med rumpan där.
 
Jag frågade lite om att föda i säte, han sa att jag hade i princip allt emot mig för en sätes förlossning. Får lätt stora barn, har haft en förlossning med värksvaghet, har blivit snittad innan osv. Vi pratade en stund till så sa jag ja jag är ju väldigt inställd på att det kan bli snitt och då säger han "ja det är bra, du ska vara inställde på att det BLIR snitt!" Känns som att han vet något som han inte säger. 
 

Falskt alarm

publicerat i Charlie 2år, Gravid med Lillasyster 2015;
I lördags hade jag sammandragningar till och från hela dagen. Framåt kvällen började jag att klocka dem och de kom med 6-8 minuters mellanrum. När jag hade klockat i några timmar så ringde jag förlossningen för att rådfråga. Jag tänkte mest fråga hur långt mellan värkarna jag skulle ha innan jag kom in med tanke på att hon ligger i säte. De ville att vi skulle komma in direkt. Jag blev verkligen paff! Jaha då var det bara att packa ihop allt och dra med sig både Charlie och hundar hem till mamma och pappa och klockan var nu ca 1 på natten.. 
 
Väl där satte de Ctg och jag fick ligga en bra stund. De visade inte så värst mycket och jag kände själv att sammandragningarna började att avta. De kände också på magen och kunde känna att hon lagt rumpan ned i bäckenet nu och försöker fixera den. Precis som jag själv kände hände i tisdags natt.
En barnmorska kände även efter tappen och om jag var öpppen något men det var jag inte. Så jag fick Bricanyl, alvedon och en sovtablett också fick vi åka hem igen. Kände mig så himla dum som åkte dit och tog upp deras tid och plats när det inte var något. Men de var verkligen trevliga och bemötte oss så himla fint och sa att det är bara att ringa om du undrar något oavsett när på dygnet det är.. 
 
Sov som en stock vilket jag inte hade gjort på flera månader nu pga foglossningen och nu sista tiden att magen är ivägen. Det var såååå skönt! Vaknade dock med snorig näsa och huvudvärk. Pontus skulle hjälpa sina föräldrar att flytta så jag bad honom att ta med sig Charlie så jag kunde vila. Precis när Pontus hade kört så såg jag att jag blödde där nere ifrån. Ringde honom direkt och han blev nog lite stressad över det men jag kände mig lugn. Jag ringde min mamma och frågade vad jag skulle göra. Hon tyckte att jag skulle ringa förlossningen så då gjorde jag det. De var än en gång super trevliga och ansåg precis som jag att jag skulle avvakta och se om det kom mer. Under dagen kom det lite hela tiden. (ursäkte infon) Det kom en hel del slem också så jag tror att slemproppen gick i bitar. På kvällen hade det hela slutat. Jag vet inte alls varför jag blödde men det kanske var för att hon varit där och pillat på natten när hon skulle se om jag hade öppnat mig. 
 
När jag avslutade samtalet med hon på förlossningen så sa hon "då ses vi snart!, kanske redan om några dagar om det blir ett vädningsförsök!" hehe de är verkligen super goa där på förlossningen i Ystad. Jag hoppas att jag har samma varma känsla när vi kommer in och det är dax på riktigt. Jag var väldigt nöjd med personalen När Charlie kom till världen så det tror jag säkert att jag kommer att vara denna gången också.
Föresten så hamnade vi på rum nr 3 även denna gången. Pontus ville vända i dörren när han insåg att det blev det rummet hahaha! 
 
Jaja så nu har vi övat! Vi har övat både mamma o pappa och oss själva. Imorgon ska jag på ultraljud och då följer mamma med mig. Då ska de mäta hur stor hon är och se om det finnns fostervatten som det ska. Kommer då få tid till vändningsförsöket om de anses att det finns en chans att lyckas med det! åhh vad jag känner mig nervös och tvivelaktig. Vet inte vad jag vill och har därför bestämt mig för att bara släppa mitt kontrollbehov och lyssna på vad vvårdpersonalen rekommenderar mig att göra. Det enda jag känner mig säker på är att jag inte vill göra mer än ett vändningsförsök.
 
 
 

Charlie min Charlie

publicerat i Charlie 2år;
Nu går det undan i utvecklingen hos Charlie, så mycket nya ord, meningar och uttryck han har börjat med. innan kunde han säga "Nej jag göra det" men nu säger han "jag vill inte göra det". Ett tag körde han med att prata om sig själv i 3e person men det var bara en kort period och gick över väldigt snabbt. 
Han säger en hel de roliga saker nu, han räknar och sjunger rätt mycket också. .
Han säger tex "jag orkar inte mer" när man ber honom att plocka undan sina saker. Hahah 
Och häromdagen snubblade jag rakt in i garderoben och då säger han "oj förlåt mamma, du ha plåster?!" haha ;D
Innan idag sa jag till honom "nu slutar du Charlie innan jag blir arg!" Då sa han "mamma jag orkar inte mer, jag orkar inte arg mamma!" Då kan man inte låta bli att fnissa lite, han låter så allvarlig när han säger så.
 
Han älskar att sjunga både på engelska och på svenska. De sånger han mest sjunger just nu är "little finger", "fem små apor" (både på svenska och Engelska), "imse vimse spindel" (både på svenska och engelska) och "lilla snigel" 
 
Han har äntligen börjat att uppskatta böcker, han har en stor låda full med böcker, där hämtar han ofta böcker och vill att man ska läsa. De böcker som oftast kommer fram är "bockarna bruse" och böcker om bilar och brandbilar. Ibland kan han sitta lugn och titta på bildern och lyssna när man läser, han vill gärna vända blad själv. Men ibland vill han att det ska gå undan och de bläddrar han jätte fort som jag hinner inte alls läsa då försöker jag prata om vad som händer på bilderna istället. 
 
Andra favoriter just nu är hans bobby car, alla bilar i olika storlekar och modeller, hans tågbana, borrmaskin och hans pekplatta där han mest tittar på youtube klipp just nu. Han har även börjat få rätt på sina fingrar och kan styra de lite bättre vilket han själv tycker är super roligt så ibland kommer han och gör tummen upp och då ropar han "mamma titta, jag kan!!" Han visar även hur gammal han är på fingrarna.   
 
Charlie älskar djur av alla dess slag men han är fortfarande väldigt hårdhänt med djuren så man får verkligen ha honom under uppsikt. När vi åker bil och han ser något djur så ropar han rakt ut "mamma titta kossorna!! Muuuuu!!" "mamma titta hästarna!! iiieee" osv haha :D 
 
Han vill också göra allt själv nu och när man säger nej det går inte Charlie så säger han "Vi hjälpa sammans!!" för då tycker han att vi ska göra det tillsammans haha, För det mesta är han väldigt duktig med att förstå när man säger att det inte går att han gör det själv men när han inte får sin vilja då blir det ett himla liv! Han är en trotsmästare! och oj vilka gråa hår han kan ge mig! 
 
Han är väldigt förväntansfull inför att bebisen ska komma nu. Han såg en bebis när vi var i affären häromdagen och då utbrister han "åhh mamma titta bebis, den är så liiiiten, den har kommit ut nu" och när han ser bebis kläder så utbrister han med en gullig tillgjord röst "åhh mamma titta så sööööt, bebis ha den!". Han är överlycklig över att bebisen ska sitta i sin bilstol i sätet brevid honom! Vi får väl se hur glad han är när hon skriker en lång bilresa haha. 
 
Charlies bästa mening som han alltid säger innan han ska lägga sig "jag älskar dig, jag älskar dig mycket!" <3
 
 
 
 

Tul

publicerat i Charlie 2år, Gravid med Lillasyster 2015;
Idag var vi på tul och vi fick se vår lilla prinsessa igen. Denna barnmorskan försökte verkligen få till fina bilder på hennes ansikte men hon var inte så samarbetsvillig i början. Hon ville mest ha händer och fötter i ansiktet. Så jag fick lägga mig på sidan och då gick det bättre. Hon Låg fortfarande i säte. Huvudet vid mina högra revben, ryggen uppåt och magen nedåt, rumpan vid mitt vänstra bäckenben och fötterna vilade fint.vid utgången när hon inte sprallade. Hon uppskattades väga 2375gr idag v33+1, vilket blev +6%. Jag tror inte att hon gått upp 300gr på 5 dagar, men de där mätningarna är säkert super svåra så det är ju bara en ungefärliga beräkning. Charlie beräknades till 2600gr vid samma vecka så Hon är i vilket fall lite mindre. 
Barnmorskan sa att hennes läge hur hon låg kunde påverka hur stor hon blev, hon sa även att ibland tar de en rejäl växt spurt i slutet så skulle hon inte ha kommit i v 39 om det inte blir något snitt vill säga så bör man göra ul då för att se så inte hon också går åt det stora hållet. Även idag tittade de könet och denna gången fick vi se blygdläppar och allt så japp nu är jag inte minsta tveksam, det är verkligen en liten flicka! 
 
Här kommer lite bilder på vår prinsessa! 
På första bilden ser man en liten fot till vänster 😍 
Ni kan även se att hon också ärvt Pontus öron precis som Charlie!  Jag tycker de ser väldigt lika ut på dessa bilderna, kanske är hon lite nättare vid kinderna. Men det är ju lite svårt att se. Gud vad jag längtar nu! 
 

Specialist mödravården

publicerat i Charlie 2år, Gravid med Lillasyster 2015;
Var Fortfarande en flicka. 😊 Beräknades väga 2069gr och låg precis på mitt sträcket! V32+2 idag. Beräknas väga 3600gr som fullgången!  Alltså inte stor! 👍👍 men... Hon låg i säte.. Fick tid för nytt ul om 3v och ligger hon då i säte ska de göra vändningsförsök vilket troligen inte kommer gå enligt läkaren trots att där var bra med fostervatten och då blir det planerat snitt. Han kunde inte se någon missformning men han sa att med största sannolikhet är där det ändå med tanke på hur hon ligger och hur Charlie låg och placeringen på moderkakan var väldigt konstig tyckte han. Låg liksom hälften framför barnet och hälften bakom barnet och nedåt till höger. Han kände på min mage och sa då att formen känns inte normal. han visade även värkkurvan från Charlies förlossning och då sa han att den hade ju planat ut och visade på värksvaghet så han sa att vi ska ställa in oss på att det blir planerat snitt och att där är någon slags missformning. Går det att vända henne så räknar de med normal förlossning men att de ska göra ul direkt vi kommer in för att se så hon ligger rätt och blir det tecken på värksvaghet under förlossningens gång så blir det snitt direkt.
 
Känns nervöst men skönt. Skönt att det finns en plan och jag är nu inställd på att det blir ett planerat snitt. Han sa att om det blir planerat snitt så blir det i v 39. Skulle det sätta igång spontan ska vi åka in direkt och då blir det ul och sen snitt när vi kommer in. 
 
 
 

Bm besök v 32

publicerat i Charlie 2år, Gravid med Lillasyster 2015;
Igår var jag hos Åsa på ett vanligt barnmorsebesök :) 

V 31+4
SF Mått: 32cm
Blodtryck: 126/75
Vikt: +19kg
Urin: ua
Hjärtljud: 135
Åsa min bm skrattar bara när jag lägger mig ned, idag sa hon "ja man behöver ju inte vara Einstein för att se att din livmoder inte har normal form, jag kan ju inte ens känna var huvudet är så som bebisen ligger, det får jag överlämna till specialist mödravården"

Jag fick även tid till specialist mödravården nu på tisdag, Så då får vi se vad de säger. Jag är super nervös. Vet inte alls vad jag ska tänka, tycka och känna. Känns lite som pest eller kolera. Jag undrar om de ens kan se livmoderns form när bebis är såhär stor?! Undra hur hon ligger egentligen. Jag tycker att det känns som att hon ligger med huvudet mot min vänstra höft och rumpa/fötter upp mot mitt högra revben med hela kroppen på högra sida. Mina tankar just nu är att skulle det vara så att de bedömmer att hon är lite stor för veckan, att hon ligger lite knepigt eller att det faktiskt är något med formen på livmodern så vill jag ha planerat snitt trots att min största önskan är att få föda vaginalt. Jag måste ju försöka tänka på att de är kunniga och kommer ju att göra det som anses bäst för mig och barnet. Det känns även lite fjantigt att säga det men jag är lite rädd för att få ett större barn igen, skulle jag få föda vaginalt så vill jag gärna inte få en på över 4 kg och det handlar inte om att det skulle vara svårare eller göra mer ont utan det handlar endast om att jag vill inte att storleken på barnet ska avgöra att de måste göra ett akut snitt. Det sista jag vill är ett till akut snitt! - Då vill jag hellre ha ett planerat. Jag och Pontus har tillsammans med Åsa bestämt att om jag får föda vaginalt så ska vi begära ultraljud när vi kommer in på förlossningen för att se hur hon ligger så det slipper bli som sist. Man är vädligt utlämnad när man ska föda barn! Men det finaste som finns är när man får hålla i sitt nyfödda barn för första gången. Då försvinner alla bekymmer för en stund. 

Men som Per, specialisten jag var hos sist sa, det bästa är ju att det redan har hänt en gång, då har de betydligt mer koll.