Kollage

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
 
 
Jag önskar att jag visste hur man gjorde så att man fick in en fin header på min blogg... har suttit och gjort lite kollage i varje fall :) 

Mål

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Har under hela graviditeten haft mål att klarar av innan lillen pluttar ut, lite som en nedräkning inför att han kommer.
Första målet var Julafton så det kan jag checka av nu. 
Andra var mammas födelsedag, den är imorgon
Tredje var nyårsafton, den är om 6 dagar- 
Fjärde målet var att komma in i den 1 Januari (går in i vecka 35 då och får alltså föda på Ystad BB) 
Femte målet är tentan den är den 16 Januari
Sjätte: är Tillväxt ultraljudet den 17 Januari 
Efter att allt detta är avklarat då är det fritt fram för vår skrutt att titta ut. Kommer han efter nyår men innan tenta o TUL så gör inte det något men jag ser gärna att han stannar till efter nyår, 
Vårt lilla efterlängtade hjärta <3 

Vecka 35

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Går in i vecka 35 nu (34+0)! Wow nu är det 6 veckor kvar tills han är beräknad enligt ultraljudet i vecka 18, jag tror dock att de har ca 4-5 dagar fel. Det spelar egentligen ingen roll han kommer när han kommer oavsett när de har beräknat ankomsten. Jag har börjat få svårt att sova nu, ligger inte bra oavsett hur jag ligger, vaknar ett flertal gånger under natten och snurrar runt väldigt mycket. Lilla hjärtat rör sig annorlunda nu, nu känner man hela foten när han bökar omrking och igår kunde jag känna en hel hand. Helt otroligt när man kan känna sitt barn.
Lillkillen fick sin första julklapp igår. En super fin MFF mössa, självklart ska han vara MFF-fan precis som sin gamle morfar. 
 
Lilla Hjärtat: Längd: ca 47 cm, Vikt ca 2600gr (stämmer dock inte på vår stora kille) Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Det ökar 220-340 gram varje vecka. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare. Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång.  Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare och har fått en ljusrosa färg. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett. Fettet gör att huden blir mycket mjuk.
 
De flesta barn ligger med huvudet nedåt. Bebisens huvud vilar på moderns blygdben.När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma. Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen.
 
Jag: Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart sjunka ned lite. Bebisen trycker på överallt. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt.Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen.
 
 
fotsparkar.jpgEtt 35 veckor gammalt foster som är 47 centimeter långt.

Lilla hjärtat

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag är det en mysig December dag, massor med snö, 3 dagar kvar till Julafton och bebis sprallar runt i magen, främst på vänster sida. Jag tänker väldigt mycket idag (precis som alla andra dagar) men idag så tänker jag mest på hur lyckligt lottade jag och Pontus är. Tänk att just vi ska få en gemensam son, en underbar liten bebis som vi ska forma till en bra människa, som vi ska busa och leka med, uppfostra och stötta i alla lägen! Som vi redan nu älskar så innerligt, innan han ens tittat ut. Det är svårt att förstå hur man kan älska någon så mycket som man aldrig ens har träffat men kärleken till vårt lilla hjärta är otrolig! 

Vecka 34!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu går vi in i vecka 34 (33+0) Wow det känns overkligt nära nu, 7 veckor kvar till BF och MAX 9 veckor tills vi får träffa vår fina prins. Jag kan inte sluta titta på bilderna vi fick igår, han är så fin! Tänk att man kan älska någon så mycket som man inte ens känner. Vi är verkligen förväntansfulla inför vår älskade sons ankomst! 
 
Lilla Hjärtat: Längd: ca 46cm Vikt: ca 2400gr (vår son upskattades väga ca 2600gr igår så han väger aningen mer) Om barnet föds är det fortfarande ömtåligt, och behöver extra värme och mat. Men många klarar sin andning bra och långt ifrån alla behöver ligga i kuvös. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa. Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium. 
 
Jag: Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra. Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

TUL vecka 33

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Idag var vi på tillväxtultraljud, det är rutin att göra det här. Vi hade turen att få lite 3D/4D bilder också som en liten Bonus!! (LYCKA!) Vår SON var aningen stor, vägde uppskattningsvis 2660gr nu i vecka 32+6 så vi måste in på ännu ett ultraljud för att se så han inte blir för stor. Han låg och pillade med sin fötter, det var så gulligt, han drack fostervatten och sög på sin hand. Han visade även denna gången stolt upp sina gyllene delar, inga tveksamheter alls. Här är en liten bild på vårt lilla hjärta!

BM besök vecka 33

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Var hos barnmorskan idag. Fick en chock över min vikt :( Förstår varför jag har börjat få ont i knäna i varje fall, men nu är det inte så lång tid innan lillen är ute och jag kan börja gå ner igen. Jag har inte brytt mig så mycket om vikten innan men nu när jag ställde mig på vågen så kände jag bara nej nej nej..Men med en bra inställning och motivation så lär man gå ner det igen 
 
SF mått: 31cm Vilket var på medelkurvan även denna gång.
Blodtryck: 120/60 vilket var bra
Lillen låg med huvudet nedåt och har börjat fixera sig men var fortfarande lite ruckbart.
Lillen hjärta bankade på så fint även denna gång! 
 
Vi längtar efter dig vårt lilla hjärta! 

Vecka 33!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Nu går vi in i vecka 32+0!
Igår hände det ännu något nytt på vår spännande resa mot en familj på 3! Lillen i magen hade hicka, det var första gången som jag kände det och då kallade jag på Pontus och han kände också det! REN LYCKA! Jag började gråta så glad jag blev. Imorse låg vi och tittade på Tv då lillen helt plötsligt sprallade till så mycket att hela magen skakades runder, som vi skrattade! Älskade lilla hjärtat! <3 
 
Lilla Hjärtat: Vikt: ca 2200gr, Längd ca 45cm
(källa http://www.1177.se/Skane/Tema/Gravid/Graviditeten/Graviditetskalender/Graviditeten-vecka-for-vecka/#section-3)  Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att 'andas' fostervatten. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra.Det finns gott om fostervatten, det är vanligt att det finns nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet är lite grumligt, vitaktigt i färgen och har en doft som påminner lite om hav och tång. Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis.
 
Jag: Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten. Nu är magen ganska stor - du kan nog vänta dig ökad uppmärksamhet! Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid! Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Bebis i min hjärna

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Just nu kan jag inte tänka på något annat än bebisar, förlossningar och allt som hör till. Jag har dessutom hamnat i en jag måste boa och fixa allt fas så jag ska tvätta alla barnkläderna imorgon och sen ska allt torka, strykas och vikas in fint i hans lådor. Jag är jätte pigg och vill bara städa undan och fixa så allt är perfekt inför att vårt lilla hjärta ska komma till världen. Jag har skrivit ut massor med recept på julgodis som jag och älskling ska göra. Jag ska även läsa en hel del nu för tenta tiden närmar sig med stormsteg. Men allt som rör sig i mitt huvud är mitt lilla hjärta som växer där inne. Du är så efterlängtad av alla runtomkring. 
 

Grattis Bea och Tobias

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Stort grattis till Bea och Tobias som igår fick sin underbara son Neo. Han är verkligen super fin! De bloggar här: http://tobehu.blogspot.se/  (Bilderna är lånade av Bea) 
Photo: Godmorgon säger vår helt lugna och underbara son! Inte skrikit en enda gång inatt, enda gången han skrek igår var när någon tog honom från mig så han inte fick amma längre! :)Photo: Det finaste som finns <3
Det är verkligen svårt att förstå att en sån liten sötnos har legat där inne och tänk att det ligger en sådan sötnos här hos mig och bara väntar på att bli färdigbakad, gud vad vi längtar! 

Ola Lustig är pappa!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Igår hörde man på radion om att Ola och hans fru Linda låg på förlossningen och imorse kom det upp en FB bild på Lilla Bosse som deras son ska heta. När jag körde till tåget ringde de upp Ola för att fråga hur han kände osv, han grät av lycka och då började jag gråta, tänk så nära det är för oss nu! Snart kommer vår lilla plutt ut och det är vi som får sitta där och gråta av lycka och prata med alla släktingar och berätta om vårt underbara lilla barn. Gud vad jag längtar!!! 
Här är bilden som las upp på FB i morse. Lille Bosse kom 4 veckor för tidigt. 

Ingen hjärtformning

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Vilken morgon, var på specialist ultraljud för att se hur stor risken var att lillen kom för tidigt pga skiljeväggen i min livmoder... Jag hade inte delad livmoder så risken för att han kommer för tidigt är inte större än för någon annan. Tappen var hel och allt var slutet. Han hade inte fixerat sig men huvudet låg nedåt så allt var jätte bra! Han sa att det som gjort att jag blödde i början av graviditeten och som gjorde att det såg ut som en skiljevägg var ett till foster. Så jag bar på TVILLINGAR! från början.
Hade ju varit skönt om kvinnan som jag hade i vecka 13 när jag började blöda så mycket och hon såg skiljeväggen kunde sagt att det kunde var ett till foster...Jag är i varje fall mycket lugnare och är inte lika rädd att han kommer titta ut för tidigt.

Vecka 32!

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Går in i vecka 32 (31+0) idag! Nu är det bara 9 veckor kvar till BF! Lilla hjärtat har börjat ta väldigt mycket plats och trycker på väldigt mycket. Jag är dessutom super förkyld,Täppt näsa, tung andning och tung kropp är ingen bra kombination,  om man sedan lägger till en busunge som trycker på allt innuti en så blir det inte bättre. Men det är mysigt att ha det lila hjärtat där inne som buffar och trycker på allt. 
Jag har börjat träna andningen nu så jag är lite tränad inför den stora dagen, vi får dock se hur mycket det hjälper.
 
Lilla hjärtat: Vikt ca 2kg! Längd: Ca 44 cm.Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt, men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. Det börjar bli lite trångt därinne och det är möjligt att rörelserna ändrar karaktär. Men så länge bebisen fortsätter vrida och sträcka på sig, så vet du att allt står väl till. Bebisen har massor av växande kvar innan den föds – allra minst 900 gram. Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern. Alla barnets 5 sinnen fungerar. Det saknas ett isolerande fettlager på kroppen för att kunna hålla värmen utanför livmodern. Om ditt barn föds nu, behöver det därför läggas i kuvös.
 
 
Jag: Om du och din partner börjar bli nervösa inför förlossningen, kan det vara lugnande att gå igenom det ni har diskuterat i föräldragrupperna och träna andningstekniker om ni har fått några. Något annat ni kan göra som förberedelse, är att gå igenom listan av smärtlindringsalternativ och bestämma vilka som ni vill ska användas om de behövs och i vilken rangordning. Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten.

Vaggan

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Har sytt en sänghimmel till vaggan, Pontus valde tyget! Har även bäddat den, i vaggan ligger "sjukhus Nallen" (En Nalle jag fick av min mamma när jag var väldigt sjuk och låg på sjukhus, den ska vårt lilla hjärta få), ett par hanstickade "pippi"strumpor som lilla hjärtat fått av sin farmor, en blå filt, babynestet och en Laban snuttis. 
 
 

Vattengympa

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Härliga vattengympa, är så glad att jag lyckades få tider så jag kunde börja redan nu. Gud vad skönt och avslappnande det var, känner mig som en ny människa. Men gud vad tung man kände sig när man gick upp där ifrån haha. Vattengympa är något jag kommer kan rekomendera alla gravida! 
 
Efter vattengympan tyckte jag att lilla hjärtat tryckte på en hel del nedåt, men det kanske var pga värmen i bassängen och så. Men trycket har släppt nu. 

Julmys

publicerat i Graviditet 27 veckor --> BF!;
Lilla hjärtat har sprallat otroligt mycket idag, han känner nog av den mysig advents stämningen och han sprallar extra mycket när det spelas julmusik. Tror det är en liten musikälskare jag har i magen ;) 
Idag har jag och Pontus firat första advent, handlat lite julklappar, pyntat till marsvinen och njutit av den härliga snön.
Photo: Morgon mys med älskling. Julkalendern och första advent myyys. <3