Vecka 25

publicerat i Graviditet 13-26 veckor;
Hel otroligt inne i vecka 25 nu! Tänk att om MAX 17 veckor sitter vi med vårt lilla knyte i famnen, som vi längtar! Nu har jag börjat sova sämre, får gå upp flera gånger per natt för att gå på toa. Magen är omöjlig att ta miste på nu. Jag älskar att vara gravid! <3  
 
Lilla hjärtat: Vikt ca 800gr, längd ca 35cm. Nu har bebisen fått lite kroppsfett och ser mindre 'mager' ut. Barnet kan gripa tag i sina fötter med de små händerna. Nu är ögonen färdigbildade, och ögonfransarna har vuxit ut för att skydda dem efter födseln. Även de flesta andra organ är färdigutvecklade, t ex könsorganen hos både pojkar och flickor. Med rätt hjälp kan barnet ha en chans att överleva om det skulle födas för tidigt. Prematura, dvs för tidigt födda barn, kan dock inte hålla värmen själva. Lungorna är inte heller tillräckligt utvecklade för att barnet ska kunna klara sig på egen hand utanför livmodern. Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. 
 
JagDet är helt normalt att livmodern drar ihop sig och blir spänd och hård emellanåt. Sådana s k förvärkar kan komma alldeles spontant, men utlöses ofta av att du åker på ett skumpigt underlag eller liknande. Förvärkar är livmoderns sätt att "träna" inför förlossningen. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt.
 

Kommentera inlägget här :